Formule 1

Formule 1: Schumacher pakt pole-record

De locatie kon niet mooier: op het Autodromo Enzo et Dino Ferrari, praktisch de achtertuin van Ferrari, behaalde Michael Schumacher zijn 66e pole position, waarmee hij het record dat hij met Ayrton Senna deelde nu alleen in handen heeft. Naast Schumacher op de eerste rij zal morgen Jenson Button starten. Buttons teamgenoot Rubens Barrichello lijkt het lek eindelijk boven te hebben en mag vanaf plaats drie starten.

Tekst: Daan Jeuken

Vanaf het begin van het weekend liet Schumacher zien hoe zijn plannen in San Marino er uit zagen. Op de vrijdag was de Duitser de snelste van de dag en ook vanochtend tijdens de derde en laatste trainingssessie wist hij de snelste tijd te noteren. De enige die Schumacher beide dagen enigszins kon bijbenen was Fernando Alonso, maar in de kwalificatie kwam de wereldkampioen niet verder dan een teleurstellende vijfde plek, achter de Ferrari’s en de Honda’s.

Traditioneel sneuvelden in de eerste sessie de Super Aguri’s en de Midlands, waarbij Albers zich vandaag voor het eerst dit jaar achter zijn teamgenoot kwalificeerde. Beide Midlands kampten met technische problemen, waardoor ze de veelbelovende trainingstijden van de ochtend niet konden benaderen. “Dit is extreem teleurstellend”, reageerde Albers, “zeker gezien het tempo dat we zouden kunnen rijden. Ik weet dat we veel sneller hadden kunnen zijn, maar helaas horen technische problemen bij de sport.” Naast de genoemde vier coureurs kwamen ook Scott Speed en Christian Klien niet door de eerste ronde.

In de tweede sessie was Fisichella de grootste verrassing, en wel in negatieve zin. De tijd van de Italiaan werd in de laatste minuten van de sessie door Jan en alleman voorbijgestreefd, terwijl Fisichella zelf, wellicht er vanuit gaande dat hij de sessie al had overleefd, in de pits vertoefde. Uiteindelijk was het voor hem te laat om nog naar buiten te gaan. De elfde tijd was wat restte voor de tweede coureur van Renault. Behalve Fisichella strandden ook Villeneuve, Rosberg, Coulthard, Heidfeld en Liuzzi in de tweede sessie, waarbij Heidfeld bij een wanhoopsoffensief in de slotseconden nog van de baan schoot en zijn auto behoorlijk beschadigde.

In de allesbeslissende laatste sessie was het in de openingsfase constant stuivertje wisselen tussen beide Ferrari-coureurs. Dan weer was Schumacher de snelste, dan weer Felipe Massa. Maar toen beide coureurs op nieuwe banden hun vliegende rondje gingen doen moest Massa afhaken en negen tiende toegeven. Tussen beide coureurs staan de Honda’s, waar het goed is om te zien dat Barrichello het tempo eindelijk gevonden heeft. Achter Massa starten morgen vervolgens Alonso en Ralf Schumacher. Daarachter stelden de McLarens opnieuw teleur met Montoya op de zevende plek en Räikkönen op de achtste. Jarno Trulli was een fractie langzamer dan Räikkönen, Mark Webber kon in de laatste sessie geen vuist meer maken.

Uitslag kwalificatietraining Grand Prix van San Marino, zaterdag 22 april 2006
1. Michael Schumacher, 1:22.795
2. Jenson Button, op 0.193
3. Rubens Barrichello, op 0.447
4. Felipe Massa, op 0.907
5. Fernando Alonso, op 0.914
6. Ralf Schumacher, op 0.977
7. Juan Pablo Montoya, op 1.226
8. Kimi Räikkönen, op 1.363
9. Jarno Trulli, op 1.377
10. Mark Webber, op 2.000

11. Giancarlo Fisichella
12. Jacques Villeneuve
13. Nico Rosberg
14. David Coulthard
15. Nick Heidfeld
16. Vitantonio Liuzzi

17. Christian Klien
18. Scott Speed
19. Tiago Monteiro
20. Christijan Albers
21. Takuma Sato
22. Yuji Ide
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet