Diversen

Div: Sport Kort: Van Asseldonk mist Brits F3-podium op Monza, veel competitie in BTCC

Hoe verging het Hannes van Asseldonk tijdens de Britse F3-races op Monza? En hoe zijn de nieuwe Formule 2- en Lamborghini Blancpain Super Trofeo-seizoenen van start gegaan? Lees dit en meer in Sport Kort.

Tekst: Marc Kok

f2_silverstone_bacheta_wint

Formule 2
Op het circuit van Silverstone is afgelopen weekend het FIA Formule 2 kampioenschap van start gegaan. De Britse thuisrijder Luciano Bacheta (zie foto boven) kende een droomweekeinde. De 21-jarige coureur won in een veld van 17 rijders beide heats. In de tweede wedstrijd wist hij de druk op polesitter Mihai Marinescu op te voeren en de Roemeen in de slotfase te verschalken. Marinescu pakte wel de 2de stek, terwijl debutant Alex Fontana als de nummer 3 ook naar het ereschavot mocht. In de openingsmanche waren Bacheta en Fontana ook al de nummers 1 en 3, waarbij dit keer de Zwitser Christopher Zanella zich tussen dit duo als runner-up nestelde. Met 50 punten heeft Bacheta al een fijne voorsprong opgebouwd ten opzichte van Marinescu en Fontana (beiden 30). Over een kleine twee weken is de volgende krachtmeting van de F2. Het Portugese circuit van de Algarve is dan de plaats van handeling.

British Formula 3 International Series
De Britse F3-rijders kwamen in actie op het fraaie Italiaanse circuit van Monza. Een week na de seizoenopening op Oulton Park was vooral Carlos Sainz jr. erg lekker op dreef. Hoewel hij in de tweede race een dipje had (8ste) won de jeugdige Spanjaard zowel de eerste als derde heat. De tweede wedstrijd werd een prooi voor Felix Serralles.

hannes_van_asseldonk_britse_f3
De enige Nederlander in het 15-koppige veld, Hannes van Asseldonk, finishte in race 1 met P4 net naast het podium. Nadat hij in de tweede manche niet van start was gegaan, eindigde Van Asseldonk zijn weekend in de slotwedstrijd op plek 5.

BTCC
De coureurs uit het Britse Touring Car Championship werkten drie heats af op Donington Park. Mat Jackson en Gordon Shedden (tweemaal) waren de rijders die er met de zeges van door gingen. Ondanks een crash in één van de heats, blijft Jason Plato (4de, uitvalbeurt en 3de) de leider van het tussenklassement. Matt Neal (3de en 2de) mocht tweemaal naar het ereschavot. Sheddon is de eerste coureur die dit seizoen twee heats in het BTCC wint. Tijdens de eerste vijf wedstrijd was er telkens een andere winnaar. Het geeft aan hoe competitief het kampioenschap in de top is.

btcc_donington_park
Gordon Shedden leidt het BTCC-veld op Donington Park.

Lamborghini Blancpain Super Trofeo
De Lamborghini Blancpain Super Trofeo startte haar vierde seizoen afgelopen weekeinde in Monza. Met 17 wagens op de grid ging het pak op pad. De eerste zege van het jaar ging naar de nummer 69-auto van Stefano Comini. De Bonaldi Motorsport-coureur had na een klein uur racen zo’n anderhalve minuut voorsprong op de runners-up Delhez/Enjalebert. Het met startnummer 1 racende tweetal Fasanetto/Needell noteerde de laatste podiumplek.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet