GT

GT: Marc VDS Racing wint eerste Blancpain race op Monza

car_nr._3_p1_van_doorn

Marc VDS Racing Team heeft op de Autodromo Nazionale Monza de openingswedstrijd van de Blancpain Endurance Series gewonnen. De BMW Z4 GT3 van Markus Palttala, Bas Leinders en Maxime Martin kwam vanaf een achttiende plaats op de grid en wist uiteindelijk in het laatste uur alle concurrenten zoek te rijden. Voor het Belgische team was het de derde overwinningen in drie Blancpain Endurance Series races.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: Patrick van Doorn


Eerste uur grotendeels achter safety car
Door het slechte weer op het circuit van Monza besloot wedstrijdleider Eduardo Freitas de race achter de safety car te starten. De neutralisatie duurde ruim 35 minuten, maar ondanks de lage snelheden wisten niet alle coureurs hun auto op de baan te houden. Twintig minuten nadat de race officieel was gestart ging Jordan Grogor in de Von Ryan Racing McLaren MP4-12C GT3 hard eraf met een zwaar beschadigde McLaren tot gevolg.

safety_car_fase_van_doorn
Slecht weer en de safety car, het beeld van het eerste deel van de race op Monza


Direct nadat de groene vlaggen werden getoond ging vervolgens de Brit Jack Clarke in de fout. De Boutsen Ginion Racing coureur ging nog op het rechte stuk in de rondte en had vervolgens alle geluk dat hij geen van de achteropkomende auto’s raakte. Aan de kop van het veld werd de van pole-position vertrokken Stefano Gattuso al snel ingehaald door de Black Bull Swiss Racing Ferrari van Monza-kenner Mirko Venturi. Venturi kon de leiding echter niet lang houden en werd binnen vijf minuten ingehaald door Marc Goossens in de ProSpeed Competition Porsche 997 GT3 R. Aan het einde van het eerste uur lag Goossens acht seconden voor op Venturi en nog eens acht seconden op Gattuso. Kort daarachter zaten onder andere een van de Belgian Audi Club Team WRT Audi’s en een KRK Racing Mercedes.

very_wet_van_doorn
De McLarens hadden het zeer lastig - zes van de tien auto's vielen voortijdig uit


Problemen McLaren in eerste race van het seizoen

Het eerste uur stond verder volledig in het teken van problemen met de nieuwe McLarens. De beide Gulf Racing UK autos gingen in de Ascari bocht van de baan en ook de zeer ervaren David Brabham ging met zijn McLaren door het grind van de Parabolica. ASM Team tenslotte kwam in het eerste uur al enkele keren binnen om de McLaren te controleren. Aan het einde van de race kwamen slechts vier van de tien McLarens over de finish.

Maassen blijft leider in tweede uur
In het tweede uur behield ProSpeed Competition zonder problemen de leiding in de race. Een foutloze pitstop van het Belgische team en een sterke stint van Xavier Maassen zorgden ervoor dat bij het ingaan van het laatste uur de Porsche nog steeds een ruime voorsprong had op de achtervolgende Belgian Audi Club Team WRT van Christopher Haase. Een vroege pitstop voor Marc VDS Racing Team zorgde ervoor dat Maxime Martin officieel als 14e het laatste uur inging, maar het Belgische team lag voor de stop op de achtste plek in de race.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet