WTCC

WTCC: Chevrolets dominant in eerste race Marrakech. Eerste WTCC punten voor Ford! Coronel 8e

In de eerste WTCC-wedstrijd op het circuit van Marrakech waren de Chevrolets van Alain Menu, Rob Huff en Yvan Müller dominant. Een slechte start van Tom Coronel beroofde de Nederlander in de eerste ronde al van waardevolle punten. De ROAL-coureur kon zijn goede uitgangspositie niet in een podiumresultaat omzetten.

Tekst Willem J.Staat
Foto’s WTCC

wtcc_winnaar_menu

Chevrolets dominant in Marrakech
De drie Chevrolet’s van Menu, Huff en Muller namen direct de leiding, terwijl de SEAT van Pepe Oriola aan de linkerkant een gaatje langs de muur wist te vinden en aan de Nederlander voorbij ging. Achter de drie leidende Chevrolets volgen Oriola, D’Aste, en Chilton. Direct in de eerste ronde was er een safetycar nadat de Ford Focus van James Nash na een touché van Engstler’s BMW in de muur belandde. Bij de tweede chicane kwam het tot een touché tussen Tom Coronel en de Chevrolet van de Brit Alex McDowell. De Brit remde simpelweg gewoon te laat. Bovendien bevonden beide auto’s zich op het vuile gedeelte. Beiden hadden geluk dat zij hun wedstrijd zonder problemen konden hervatten. De wedstrijdleiding besloot tot interventie van de safetycar over te gaan. Ook de locale held Mehdi Bennani werd bij het incident tussen Franz Engstler en James Nash uitgeschakeld.

Pepe Oriola verraste met een vierde plek en de snelste wedstrijdronde. Op het einde van de wedstrijd liep hij zelfs op Yvan Muller in. “Voor mij was het een perfecte wedstrijd. Ik had het hem misschien nog wat moeilijker kunnen maken, maar de Yokohama Trophy is voor mij belangrijker” aldus de Spanjaard.

De Nederlander viel naar de twaalfde plek terug maar wist uiteindelijk toch nog als achtste te eindigen. In de negende ronde bevond de ROAL BMW-coureur zich al in negende positie.

Oorspronkelijk werden de kwalificatietijden van Tarquini geschrapt omdat de SEAT van de Italiaan te licht zou zijn geweest. Later werd de beslissing herzien en mocht de SEAT-rijder de twaalfde startplek mocht innemen. Halverwege de wedstrijd begon de Ford Focus van Tom Chilton de druk op Oriola op te voeren met Stefano D’Aste in de BMW 320 TC in zijn kielzog. Uiteindelijk gingen zowel D’Aste als Franz Engstler in de tiende ronde aan de Brit voorbij. Mogelijk zullen de Stewards vanwege Engstler’s betrokkenheid bij de crash van James Nash eventueel sancties ondernemen.

2012_coronel_wtcc
Ondanks pech toch nog punten voor Tom Coronel in Marrakech.

Uitgeschakeld
Isaac Tutumlu, Aleksei Dudukalo, Pasquale di Sabatino waren bij verschillende incidenten betrokken. Laatste twee genoemden reden op elkaar toen de SEAT van Tiago Monteiro plotseling snelheid verloor. Ook Gabriele Tarquini viel uiteindelijk buiten de punten doordat zijn SEAT plotseling langzamer werd. Met een vierde plek voert Pepe Oriola het klassement bij de privé-rijders aan. Tevens behaalde Ford met de zesde plek van Tom Chilton voor de eerste maal WTCC-punten.

Uitslag WTCC Race 5
1. Alain Menu Chevrolet Cruze 1.6T 12 ronden
2. Rob Huff Chevrolet Chevrolet Cruze 1.6 T+ 1.074 secs.
3. Yvan Muller Chevrolet Cruze 1,6 T + 1.554 secs.
4. Pepe Oriola Seat Leon WTCC + 2.268 secs.
5. Stefano D’Aste BMW 320 TC + 5.713 secs.
6. Franz Engstler BMW 320 TC + 8.075 secs.
7. Tom Chilton Ford Focus S2000 TC + 9.290 secs.
8. Tom Coronel BMW 320 TC + 16.069 secs.
9. Norbert Michelisz BMW 320 TC + 17.696 secs.
10.Darryll O’Young Seat Leon WTCC + 19.284 secs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet