IndyCar

IRL: Helio Castroneves dominant op Motegi

De Braziliaanse Marlboro Team Penske-coureur Helio Castroneves scoorde tijdens de Japan 300 op Motegi zijn tweede overwinning dit seizoen. Eerder deze maand zegevierde hij op het Statencircuit van St. Petersburg.

Tekst: Willem J. Staat

 HC Motegi

Helio Castroneves reed een sterke wedstrijd op Motegi. Foto: Honda

Sterke race Helio Castroneves
De Braziliaan Helio Castroneves was tijdens de Japanse excursie van de IRL op Motegi eigenlijk onverslaanbaar. Van de 200 te verrijden ronden reed de Marlboro Team Penske-coureur er maarliefst 184 aan de leiding. Regerend IRL-kampioen Dan Wheldon gaf na afloop knarsetandend toe dat hij geen antwoord had op het snelle optreden van Castroneves. De Brit had namelijk gehoopt de wedstrijd voor de derde achtereenvolgende maal te winnen, maar was toch tevreden met de vergaarde punten. Ganassi-teamgenoot Scott Dixon had eveneens geen antwoord op het sterke optreden van Castroneves. De Nieuw Zeelander zag na een verknoeide pitstop in de 148e ronde alle kansen in rook opgaan. "Het was mijn fout, het team en de auto waren perfect", aldus de teleurgestelde Nieuw Zeelander. Tony Kanaan eindigde als derde en Sam Hornish jr. als vierde.

Weer crash Carpenter
Ed Carpenter enkele weken betrokken bij het fatale ongeval van Paul Dana was andermaal bij een crash betrokken. De Tsjech Tomas Enge die Eddie Cheever verving crashte in de 27e ronde met Ed Carpenter. Beide rijders bleven ongedeerd. Direct na de herstart crashten Scott Sharp, PJ Chesson en debutant Jeff Simmons, die ironisch genoeg bij Rahal Letterman Racing de verongelukte Paul Dana vervangt. Ook bij deze crash bleven alle betrokkenen ongedeerd.

Uitslag IRL, Japan 300, Montegi, zaterdag 22 april 2006
1. Helio Castroneves(BR) Dallara Honda 200 ronden
2. Dan Wheldon(GB)Dallara Honda 200 ronden
3. Tony Kanaan(BR) Dallara Honda 200 ronden
4. Sam Hornish jr.(USA) Dallara Honda 200 ronden
5. Buddy Rice(USA) Panoz Honda 200 ronden
6. Bryan Herta(USA) Dallara Honda 200 ronden
7. Kosuke Matsuura(J) Dallara Honda 200 ronden
8. Danica Patrick(USA) Panoz Honda 200 ronden
9. Scott Dixon(NZ) Dallara Honda 200 ronden
10.Vitor Meira(BR) Dallara Honda 199 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet