Formule 1

Formule 1: Rosberg verzilvert eerste pole en pakt eerste overwinning


Halverwege, tweede rondje stops
Als de race halverwege is, opent de tweede ronde stops voor de driestoppers. Mark Webber is weer de eerste die moet stoppen, hij wordt een ronde later gevolgd door Lewis Hamilton. Jenson Button wacht een paar ronden langer dan zijn teamgenoot , maar dat kost hem niets. Waar Hamilton opgesloten zit achter Massa, komt Button daar net voor weer op de baan. Hij zit echter ook in verkeer, hij moet eerst Maldonado voorbij. Dat lukt hem snel en dan heeft hij wel vrij veld. Hamilton zit nog steeds vast achter Massa, terwijl hij Webber op zijn staart heeft. Na enkele ronden weet Hamilton toch voorbij zijn angstgegner van vorig jaar te komen, maar dat heeft wel een paar kostbare ronden op de nieuwe banden gekost.

Räikkönen valt terug
Kimi Räikkönen zat in de openingsfase nog goed vooraan in het gevecht, maar gedurende de race valt hij langzaam terug. Bij de eerste stop viel hij terug achter Webber, bij zijn tweede stop komt Räikkönen achter de iets eerder gestopte Alonso terecht.

Verliest Rosberg de race of stopt ie minder?
Op zijn nieuwe band is Jenson Button logischerwijs sneller dan koploper Rosberg. Die had vier tellen voorsprong voor Buttons stop, maar de Brit wint nu meer dan een seconde per ronde. Rosberg zal dus snel moeten stoppen, of zou de Mercedes ineens zo goed met de banden omgaan dat Rosberg het met twee pitstops afdoet? Als dat niet het geval is lijkt dit de fase te zijn waarin Rosberg de race verliest. Als Rosberg twee keer stopt wordt het nog spannend aan het eind van de race.

Button ligt op schema
Hoe langer de race voortduurt, hoe duidelijker het wordt dat Rosberg voor twee stops gaat. Dat lijkt in deze fase niet de winnende formule te zijn, want Button wint nu al meer dan twee tellen per ronde. Zo denken ze er bij McLaren ook over, zij coachen Button dat hij op koers ligt voor de zege.

Rosberg maakt cruciale stop
Na 34 ronden maakt leider Rosberg zijn stop. Hij komt op een belangrijke plaats op de baan: vlak voor Lewis Hamilton. Die zit al ronden lang vast achter Perez, maar hij komt er niet voorbij. Hamilton verliest zo veel tijd dat Alonso zelfs weet aan te sluiten. Het is voor Rosberg dus erg belangrijk dat hij voor dit groepje weer de baan op is gekomen.

Button zal ervoor moeten vechten
Op zijn nieuwe banden is Nico Rosberg natuurlijk weer de snelste. Hij komt tien seconden achter Button de baan op, maar hij is nu een kleine seconde per ronde sneller. De grote vraag is nu hoe veel tijd Rosberg gaat winnen tot Button voor het laatst stopt. Die zal dan weer als tweede de baan op komen, maar dan weer sneller zijn. Als Button wil winnen zal hij Rosberg dus zelf moeten inhalen.

Mislukte stop verpest Buttons kansen
Nu Jenson Button per ronde tijd verliest op Rosberg zal hij snel moeten stoppen. Dat doet hij, maar die stop mislukt hopeloos. Het linker achterwiel wil niet vast en dat kost Button heel veel kostbare seconden. Deze mislukte stop lijkt Buttons mogelijke zege overboord te gooien, Rosberg zit nu op rozen.

Button was met een goede pitstop in een vrij veld weer de baan op gekomen, waar hij dan zijn eigen tijden had kunnen rijden. Nu zit Button vlak achter het groepje Massa, Räikkönen, Vettel. Die drie zijn op oudere banden flink aan het vechten en zullen Button niet zomaar voorbij laten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet