Formule 1

Formule 1: Rosberg verzilvert eerste pole en pakt eerste overwinning

rosberg

Nico Rosberg heeft zijn eerste poleposition weten om te zetten in zijn eerste overwinning in de Formule 1. De verwachting was dat de Mercedes in de race niet goed genoeg zou zijn, maar dat was hij wel. Rosberg behaalde de overwinning zelfs met een stop minder, terwijl iedereen verwachtte dat de Mercedes niet met de banden kon omgaan. Rosberg leidde de hele Grand Prix, maar Button leek halverwege de beste papieren te hebben, met meer snelheid, een pitstop meer maar dus ook betere banden. De laatste stop van Button mislukte echter, waardoor hij zo veel tijd verloor dat Rosberg in de slotfase geen zorgen meer had. De strijd om de tweede plaats was fantastisch: maar liefst negen (!) rijders zaten in de slotfase binnen een seconde van elkaar, allemaal voor p2. De strijd om de tweede en derde plaats werden in de laatste ronden beslist en gingen naar Button en Hamilton. Daarmee stonden er drie Mercedes-motoren op het podium.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Peter van Egmond

Pole aan de verkeerde kant
Nico Rosberg start van poleposition, maar dat is in Shanghai geen garantie op de leiding in de eerste bocht, want de pole is aan de vuile kant van de baan. Dat kan een voordeel opleveren voor Schumacher, maar niets is minder waar. Rosberg komt het beste weg van iedereen en duikt met twee wagenlengtes voorsprong de eerste bocht in.

Jenson Button komt ook van de vuile kant, maar hij schuift meteen door naar p3, voorbij aan Kobayashi en Räikkönen en achter Schumacher. Hamilton is goed gestart en schiet naar vijf, Webber heeft weer eens een slechte start: hij valt terug naar p8. Daar wordt hij ook nog eens gepasseerd door Fernando Alonso, waarmee Webber zijn zoveelste inhaalrace moet beginnen. Teamgenoot Vettel vergaat het nog veel slechter, hij is teruggevallen van elf naar veertien.

Webber in de pits
Na zes ronden is Mark Webber al de eerste van de topteams die zijn pitstop moet maken. Hij moet iets vanaf p9 en een vroege stop is dus Red Bulls hoop. Omdat Vettel ook nog steeds vastzit op p14 is de verwachting dat hij ook binnenkomt en na een paar ronden is dat inderdaad geval.

Rosberg loopt weg
Nico Rosberg wint een halve seconde per ronde op zijn teamgenoot en heeft dus in korte tijd een behoorlijk gat geslagen. Schumacher komt niet echt weg bij Jenson Button, maar de Brit zit op een seconde ook niet dichtbij genoeg bij om aan te vallen. Button moet zich drukker maken om de mannen achter hem; Räikkönen, Hamilton en Perez zitten in een treintje achter Button.

Webber terug in het gevecht
In dat treintje gebeurt niet veel en daarom besluiten Räikkönen en Hamilton na elf ronden om de pits in te duiken. Daar slaat Hamilton een belangrijke slag, hij komt een fractie voor Räikkönen de baan op, de twee gaan naast elkaar door de pitstraat maar Räikkönen moet afhaken. Bij het uitkomen van de pits komen de twee precies ten hoogte van Webber weer de baan op. De Australiër is dus weer terug in die groep en kan meteen aan de bak. Hij gaat in de doordraaiers het gevecht aan met Räikkönen. De twee zitten op de limiet raken elkaar lange tijd bijna, maar ervaren als ze zijn laten ze elkaar leven. Webber wint het gevecht en pakt de plaats.

Schumacher verliest plaats en race
Jenson Button stopt een ronde na zijn teamgenoot en behoudt de voorsprong. Michael Schumacher komt een ronde daarna, maar de Duitser heeft in die ene ronde net te veel verloren. Schumacher komt naast Button de baan op, maar de Brit heeft de snelheid en pakt p2 buitenom. Voor Schumacher een kleine teleurstelling, een halve ronde later volgt een grotere. Bij de pitstop zijn er problemen aan het rechtervoorwiel. Dit wiel zit nog niet vast als het licht op groen gaat. Schumacher rijdt weg, maar de monteur slaat balend op de grond. Hij weet genoeg: Schumacher parkeert na een paar bochten zijn auto in het gras en stapt uit.

Ook harde band werkt voor Rosberg
Als ook Nico Rosberg zijn pitstop maakt, behoudt hij wel zijn voorsprong op Button. Rosberg rijdt op nieuwe harde banden, terwijl Button op een gebruikt setje zachte banden rijdt. Rosberg kan op de gevreesde harde band zijn voorsprong behouden en zelfs uitbreiden. Hij is de snelste op de baan, hij is vier tellen los van Button en wint nog elke ronde een paar tienden. Het wachten is op wat de harde band gaat doen als hij terugvalt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet