NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson door Greg Biffle verslagen

Voor de tweede achtereenvolgende maal moest het team van Hendrick Motorsports de champagne koud laten staan. Ditmaal was het Roush-Ford-coureur Greg Biffle die de 200e jubileumzege in Texas verhinderde. De Ford-coureur leverde een schitterend duel waarin Johnson het onderspit delfde.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Autostock

2012_start_texas
Start van een hele mooie wedstrijd in Texas. Alleen het weer zorgde met windstoten
voor kleine problemen.


Jimmie Johnson door Greg Biffle verslagen
In een fantastisch duel met Jimmie Johnson nam Biffle in de 304e ronde van 334 ronden tellende wedstrijd definitief de leiding en pakte de 17e NASCAR Sprint Cup-zege in zijn carrière. Johnson reed maar liefst 156 ronden aan de leiding maar moest in een alles-of-niets poging van Biffle het onderspit delven. Johnson schuurde langs de muur, verloor afstand, maar eindigde met 3.235 secs. achterstand als tweede.

Greg Biffle: “Ik moest diep naar beneden duiken. Ik wist dat ik het moest doen en bleef het maar proberen. Ik denk dat het team mij vergeven zou hebben indien ik gecrasht was. Voor Biffle betekende het zijn 17e Sprint Cup-zege in 337 starts. Ruim 49 wedstrijden had Biffle het zonder overwinning moeten stellen maar leidt in de tabellenstand met 19 punten voorsprong. De laatste maal dat Biffle “Winner’s Circle” bezocht was in Kansas, oktober 2010.

Voor de tweede achtereenvolgende maal moest Jimmie Johnson slikken. “Ik ben erg teleurgesteld. Onze pitstops waren fantastisch. Ik bleef gewoon in het verkeer hangen en Biffle maakte een fantastische inhaalmanoeuvre.”

De wedstrijd in Texas kende slechts twee korte neutralisaties en verliep ondanks windstoten van meer dan 45 km/u eigenlijk probleemloos. Toyota-coureur Martin Truex nam de eerste 30 ronden de leiding, daarna nam Biffle het voor 45 ronden over. Vervolgens nam Jimmie Johnson het commando over. De Hendrick Motorsports-coureur wist vervolgens vanaf de 192e ronde zijn voorsprong met meer dan 3.4 secs. op te bouwen.

2012_duel_biffle_johnson
Prachtig duel tussen Greg Biffle en Jimmie Johnson. De HMS-coureur kon de
200e zege van Hendrick Motorsports nog niet vieren.


In de 304e ronde bleef Johnson in het verkeer “steken”. Biffle rook zijn kans en greep de leiding. Greg Biffle: “Ik pushte zo hard ik kon en ik ging dwars door de bocht heen om hem in te halen. Ik liep op hem in toen ik zag dat hij problemen met het verkeer had.” Johnson stak achteraf de beschuldigende vinger naar Ryan Newman uit. “Hij toonde geen respect voor de leider in de wedstrijd. Toen ik in het verkeer terecht kwam hadden sommige mensen al zoveel ronden achterstand dat zij voor mij, de leider in de wedstrijd dus, zeer weinig respect toonden. Ik kon hem tien ronden bijhouden en toen raakte ik de muur. Vervolgens moest ik ervoor zorgen dat ik nog heelhuids aan de finish zou komen. Maar het was een prachtige avond.”
aldus Johnson.

Regerend kampioen Tony Stewart en Brad Keselowski beleefden een slechte avond in Texas. Keselowski eindigde met vele mechanische problemen als 36e terwijl Tony Stewart met zijn reserveauto nauwelijks uit de verf kwam.Biffle moest na zijn allerlaatste stop even op de tanden bijten. “Ik moest mijn banden sparen en brandstof besparen.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet