Sportscars

Sportscars: Amerikaanse marshalls bederven Long Beach voor Bleekemolen

Jeroen Bleekemolen heeft een tevergeefse trip naar Long Beach genomen. De Nederlander kwam met zijn Lola B11/80 HPD door blunderende marshalls nog niet eens aan rijden toe. Na één ronde moest Tim Pappas al opgeven. De combinatie Klaus Graf/Lucas Luhr wonnen met hun HPD ARX 03a voor de tweede maal in de ALMS dit seizoen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s ALMS/René de Boer

klaus_graf
Tweede achtereenvolgende zege voor Graf/Luhr met de Muscle Milk HPD ARX 03 Honda

Bleekemolen kwam niet aan rijden toe
Omdat de Honda-motor niet voldoende power leverde moest Jeroen’s teamgenoot Tim Pappas vanuit de pitlane starten. Daar sloeg direct het noodlot toe. Terwijl Pappas de pits uitreed stond er een Lotus dwars op de baan terwijl er overal groene vlaggen waren. Hij had geen schijn van kans. “Dit is slecht werk van de marshalls” foeterde Pappas. De schade aan de voorzijde was terminaal. De combinatie Pappas/Bleekemolen lag er al na één ronde uit. Teleurstellend reed Jeroen geen meter wedstrijd in Long Beach.

Brandstofstrategie speelde een bepalende rol in Long Beach en de combinatie Graf/Luhr maakte daar met een tweede zege in de ALMS-series optimaal gebruik van. De Muscle Milk HPD-Honda ARX 03a maakte 56 minuten voor het einde zijn laatste pitstop. De combinatie Guy Smith/Chris Dyson eindigde met een Lola Mazda LMP1 B12/60 als tweede.

sb1_7996
Eindelijk zege voor Chevrolet bij de GT's in Long Beach!

Zege voor Chevrolet bij de GT’s
In de GT-klasse won de combinatie Milner/Gavin met een Chevrolet C6.R. Het was de allereerste zege voor deze combinatie. Milner ontsnapte in de eerste ronde aan een incident waarbij meerdere auto’s betrokken waren. Na 24 minuten wedstrijd passeerde Milner de leidende BMW M3. Oliver Gavin nam de tweede stint voor zijn rekening. Oliver Gavin: “Tommy deed het uitstekend door bij de start uit de problemen te blijven en dit was voor ons de sleutel tot het succes van deze wedstrijd. Ik kon snel aan de Ferrari van Scott Sharp voorbij komen en vervolgens liep ik snel op de BMW M3 van Dirk Müller in, die het mij lastig probeerde te maken. Daarna behoefde ik mij alleen maar om mijn banden te bekommeren. De Michelins deden het uitstekend en ik ben verheugd dat Tommy met mij zijn eerste ALMS winning kon behalen. Voor Corvette betekende het de eerste zege in Long Beach en de vierde in de GT-categorie sinds 2009.

120414_long_beach_alms_paddock_atmosphere
Paddock atmosfeer in Long Beach.

Uitslag
1. Lucas Luhr/Klaus Graf HPD ARX 03 Honda 86 ronden
2. Guy Smith/Chris Dyson Lola Mazda LMP1 86 ronden
3. Alex Popow/Ryan Dalziel Oreca FLM09 85 ronden
4. Michael Guasch/Memo Gidley Oreca FLM09 85 ronden
5. Jon Bennett/Colin Braun Oreca FLM09 85 ronden
6. Tommy Milner/Oliver Gavin Chevrolet Corvette C6 ZR1 84 ronden
7. Joey Hand/Dirk Müller BMW ME 84 ronden 1e GT 84 ronden
8. Johannes van Overbeek/Scott Sharp Ferrari F458 Italia 84 ronden
9. Antonio Garcia/Jan Magnussen Chevrolet Corvette C6 ZR 1 84 ronden
10. Scott Tucker/Christophe Bouchut HPD ARX 03b Honda LMP2 83 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet