IndyCar

Indycar: Briscoe snelste in kwalificatie Long Beach, maar Franchitti op pole

120414_indycar_long_beach_franchitti_quali
Dario Franchitti mag morgen vanaf pole vertrekken

Penske-coureur Ryan Briscoe reed de snelste tijd in de kwalificatie voor de IZOD Indycar-race op het stratencircuit van Long Beach, maar het is regerend kampioen Dario Franchitti die vanaf de pole-position mag vertrekken. En dat ondanks dat de Schot in de kwalificatie niet verder kwam dan de vierde tijd. De achtergrond: evenals Will Power en Ryan Hunter-Reay die respectievelijk als tweede en derde eindigden, rijdt Briscoe met een Chevrolet-motor, en omdat voorafgaand aan het raceweekeinde op Long Beach bij alle Chevrolet-coureurs vanwege een technisch probleem de motor moest worden gewisseld, worden zij in de startopstelling allemaal tien plaatsen naar achteren gezet. Franchitti, die als enige in de top zes niet met een Chevrolet-motor rijdt (zijn Ganassi-auto wordt aangedreven door een Honda-krachtbron), kreeg daardoor de pole-position in handen.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions


120418_indy_chevy-truck
De trailer van motorenleverancier Chevrolet, waarvan de technici in Long Beach hard moesten werken

Elf Chevrolet- en drie Lotus-motoren gewisseld

De motorwissel bij de in totaal elf Chevrolet-auto’s werd door de motorenleverancier nodig geacht, nadat bij de V6-motor in de auto van Andretti Autosport-rijder James Hinchcliffe tijdens een test van het team op de Infineon Raceway afgelopen maandag een (niet nader geïdentificeerd) probleem was vastgesteld, dat bij de andere Chevrolet-krachtbronnen niet kon worden uitgesloten. Omdat de motoren nog niet hun reglementair voorgeschreven minimale looptijd hadden bereikt, werden de ‘grid penalties’ uitgesproken. Naast Hinchcliffe werden ook zijn Andretti-teamgenoten Ryan Hunter-Reay en Marco Andreitti, de KV Racing Technology-rijders Rubens Barrichello, Tony Kanaan en EJ Viso, Panther Racing-coureur JR Hildebrand en Penske-rijder Ryan Briscoe bestraft. Overigens bleven de problemen niet beperkt tot de Chevrolet-motoren: ook de Lotus-blokken in de auto’s van Katherine Legge, Oriol Servia en drievoudig Long Beach-winnaar Sébastien Bourdais werden vervangen, dus ook zij worden teruggezet.

120414_indy_long_beach_quali_power_briscoe_portret
Will Power (l.) werd in de slotfase nog van de eerste plaats verdrongen door zijn land- en teamgenoot Ryan Briscoe (r.)

Briscoe in de slotfase nog naar de snelste tijd
In de kwalificatie op het stratencircuit, waar het in tegenstelling tot de verregende vrije trainingen van vrijdag op zaterdag droog en zonnig was, bleef het aantal noemenswaardige incidenten beperkt. Dit in tegenstelling tot eerdere trainingen, waarin de rode vlaggen diverse malen moesten worden getoond. Uiteindelijk wisten James Hinchcliffe, EJ Viso, Ryan Hunter-Reay, Will Power, Ryan Briscoe en Dario Franchitti zich via drie sessies te kwalificeren voor de ‘Firestone Fastest Six’-manche, waarin de rangorde van de eerste zes rijders bepaald werd. Lange tijd leek Will Power de snelste tijd te hebben gereden, maar na het vallen van de zwart-wit geblokte vlag dook Ryan Briscoe nog onder de snelste tijd van zijn Australische landgenoot. Zijn tijd van 1:08,6089 betekende een nieuw Indycar-kwalificatierecord op het circuit van Long Beach. Daarmee kasseert Briscoe in ieder geval een bonuspunt en een premie van 10.000 Dollar. Naast Franchitti op de eerste startrij staat rookie-rijder Josef Newgarden, die met de Sarah-Fischer-auto al een keurige prestatie leverde door in de tweede kwalificatiegroep de snelste tijd te draaien.

120414_indy_long_beach_quali_briscoe_action
De snelste tijd van Ryan Briscoe betekende een nieuw Indycar-kwalificatierecord op Long Beach

Uitslag:
1. Ryan Briscoe, Penske-Dallara-Chevrolet, 1:08,6089
2. Will Power, Verizon-Penske-Dallara-Chevrolet, 1:07,7073
3. Ryan Hunter-Reay, Andretti-Dallara-Chevrolet, 1:08,7163
4. Dario Franchitti, Ganassi-Dallara-Honda, 1:09,0327
5. EJ Viso, KV Racing Technology-Dallara-Chevrolet, 1:09,0634
6. James Hinchcliffe, Andretti-Dallara-Chevrolet, 1:09,2109Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet