GT

GT: Kessel Racing pakt Blancpain pole in rommelige kwalificatie

Daniel Zampieri heeft in een zeer rommelige kwalificatie de pole gepakt voor de eerste ronde van de Blancpain Endurance Series op het circuit van Monza. De Italiaanse Kessel Racing coureur was in de derde en beslissende kwalificatie een paar tienden van een seconde sneller dan Richard Westbrook en Mirko Venturi, vorig jaar de snelste in de kwalificatie.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: Patrick van Doorn/Marcel ten Caat/SRO


71kesselferrarisro
Daniel Zampieri pakte de eerste pole van het nieuwe seizoen


Door het kwalificatiesysteem van de Blancpain Endurance Series, waarin elke coureur een sessie van 15 minuten voor zijn rekening neemt, was het elke keer een drukte van jewelste op het circuit en dat zorgde dan ook voor veel problemen in elk van de drie sessies. Coureurs zochten naar een vrije ronde, maar troffen telkens weer verkeer, gele vlaggen of verongelukte auto's.

Kessel Racing snel in Q1, Longin crasht
De eerste sessie was nog maar net begonnen toen Mark Patterson in de United Autosports McLaren MP4-12C GT3’s in de rondte ging in de tweede chicane. Een paar minuten later verdween vervolgens een van de Kessel Racing Ferrari’s in de grindbak, waardoor er wederom gele vlaggen werden getoond en er geen verbetering was van snelle rondetijden.

Met nog een paar minuten te gaan ging Bert Longin er in de tweede chicane vanaf. De Belg raakte met twee wielen buiten de baan, bleef op het gas staan en parkeerde de Marc VDS Racing Team BMW Z4 GT3 vervolgens met de neus in de muur aan de andere kant van de baan. Het betekende het einde van de sessie en ook het einde van de dag voor de BMW Z4 GT3. De marshalls deden vervolgens enkele (mislukte) pogingen om de auto ver weg te slepen, maar na een paar minuten proberen werd besloten de auto dan toch maar direct achter de vangrail te zetten.

4marcvdsbmw
De Marc VDS Racing Team BMW zal morgen vanaf de 52e plek starten

Meer chaos in Q2, Wendlinger snelste
Ook de tweede sessie begon chaotisch toen alle coureurs wederom tegelijkertijd naar buiten gingen. Nog voordat een van de coureurs een snelle rondetijd kon laten noteren werden de rode vlaggen al weer getoond, nadat de Sport Garage Ferrari 458 Italia in de Ascari chicane de bandenstapel raakte en op de baan tot stilstand kwam. 
Na de herstart van de kwalificatie was het wederom dringen geblazen en werd de snelste tijd enkele keren verbeterd. Vincent Radermecker, Matt Griffin, Valention Rossi en vervolgens Karl Wendlinger kwamen na elkaar tot de snelste tijd, tot het moment dat Frank Kechele in de Vita4One BMW Z4 GT3 de grindbak in de Parabolica ingleed. Toen vervolgens ook de J.A.S. Motorsport McLaren MP4-12C GT3 er in de eerste bocht afging werd de sessie weer met de rode vlag afgebroken. In de laatste paar minuten van de sessie na de herstart ging Laurens Vanthoor nog van de baan, de jonge Belg parkeerde zijn WRT-Audi naast de Marc VDS Racing Team BMW van Bert Longin.

car_nr._46_rossi
Rossi pakte even de voorlopige pole, tot groot vermaak van de lokale speaker


Zampieri pakt pole, Buurman in het grind
In de laatste sessie was het de gedoodverfde favoriet voor pole-position, Mirko Venturi, die als eerste de voorlopige pole-position voor zich opeiste. In de daaropvolgende ronden werd de snelste tijd van de Black Bull Swiss Racing coureur echter uit de boeken gereden door Olivier Pla, Richard Westbrook en Daniel Zampieri. De Italiaanse Kessel Racing coureur was de enige die onder de 1m48 dook en met 1m47.923 pakte hij de pole-position voor de race van morgenmiddag. Richard Westbrook eindigde kwalificatie als tweede voor Haribo Racing Team, terwijl Mirko Venturi uiteindelijk toch nog een top 3 klassering heroverde in zijn Ferrari. De sessie eindigde toen Yelmer Buurman, die donderdagavond alsnog werd opgeroepen door Vita4One, zijn BMW op vrijwel dezelfde plek als teamgenoot Kechele in de grindbak parkeerde.

car_nr._66_buurman
Buurman was de snelste Vita4One coureur, maar eindigde uiteindelijk in de grindbak


Wat deden de Nederlandse coureurs?
De Nederlandse coureurs en hun teams. De ProSpeed Competition Porsche van Xavier Maassen zal morgen vanaf plek vijf van start gaan, terwijl Niek Hommerson en zijn collega’s in de AF Corse Ferrari vanaf de twaalfde plek zullen vertrekken. De tweede ProSpeed Porsche met onder meer Paul van Splunteren start vanaf plek 15.

Dennis Retera zette de 19e tijd neer, terwijl Yelmer Buurman voor van de baan te spinnen de snelste Vita4One BMW coureur was. Helaas was zijn tijd maar goed voor een 24e startplaats. De DB Motorsport BMW’s eindigden de kwalificatie op de 27e en 32e plaats. De Race Art BMW tenslotte zal vanaf de 45e plek starten, Phil Bastiaans reed in het eerste deel van de kwalificatie de snelste tijd voor de derde Nederlandse BMW in het veld.

14reteramercedes
KRK Racing was het snelste Mercedes team, Retera de snelste Nederlandse Mercedes rijder


Uitslag kwalificatie Monza (snelste coureur)
1. Kessel Racing (Stefano Gattuso) Ferrari 458 Italia, 1m47.923s
2. Haribo Racing Team (Richard Westbrook) Porsche 997 GT3 R, + 0.254s
3. Black Bull Swiss Racing (Mirko Venturi) Ferrari 458 Italia, + 0.343s
4. SMG Challenge (Olivier Pla) Porsche 997 GT3 R, + 0.511s
5. ProSpeed Competition (Marc Goossens) Porsche 997 GT3 R, + 0.759s
6. Vita4One Team Italy (Alessandro Bonacini) Ferrari 458 Italia, + 0.940s
19. KRK Racing (Dennis Retera) Mercedes-Benz SLS AMG GT3, + 1.314s
24. Vita4One Racing Team (Yelmer Buurman) BMW Z4 GT3, + 1.573s
32. DB Motorsport (Simon Knap) BMW Z4 GT3, + 2.076s
45. Race Art (Phil Bastiaans) BMW Z4 GT3, + 3.345s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet