Diversen

Div: Paasraces door Secret Writer P.S. Eudoniem

480_volle_tribune_121321

Zojuist ontwaakt uit mijn winterslaap en met slaperige ogen in alle vroegte weer naar ons eigen duinencircuit Circuit Park Zandvoort getogen. Echt Hollands paasweer was ons deel, met een constant terugkerende factor: regen. Lekker hoor, april doet wat ie wil en dat was duidelijk. De baan lekker vochtig houden, iets laten opdrogen en op de cruciale momenten weer even een laagje koud water eroverheen om het voor rijders en publiek spannend te houden.
Het straffe windje zorgde op het rechte stuk voor een extra duwtje in de rug, dus het kon lekker hard allemaal. En hard ging het. Op de baan, maar ook er af. Spectaculair waar wij als bezoekers stiekem op hopen en machtig mooi vinden, zo was mijn objectieve observatie na het horen van de enthousiaste publiekelijke ooh’s en aah’s na een goeie klapper. Zolang het allemaal goed afloopt, vinden we het ook achteraf nog leuk. Een koprollende Swift in de kwalificatie of frontaal in de banden bij Arie Luyendijkbocht door een Radical-pilote, het blijft toch een bijzonder spectaculair spelletje dat autoracen. Gelukkig heeft de Letse inmiddels via Twitter laten weten dat alles goed met haar is.

Foto's: Chris Schotanus, Klaas Norg, Co van der Gragt en Bart Buijs

480_handschoenen_12-0172

Na mijn winterslaap werd me echter duidelijk dat de economische crisis zich ook in de nationale autosport heeft weten binnen te dringen. Bij het arriveren op de paddock stokte mijn adem even bij het zien van de grote leegte. Welke paddock je ook bekeek, eenzame bandenstapeltjes, of grote vlakken leeg asfalt waren overal te zien. En dat vertaalde zich uiteraard in de startvelden. Met als voorlopig dieptepunt de Divisie I van de Burando Production Open (BPO), het nieuwe kampioenschap dat de saaie Toerwagen Diesel Cup van vorige seizoenen zou moeten doen vergeten, waar zelfs niet één deelnemer voor ingeschreven stond.

480_saxo_3611

Daar konden de andere deelnemers van de overige divisies natuurlijk niets aan doen, maar het blijft jammer. Eigenlijk was de economische malaise terug te zien in alle series die aan de start verschenen. Zelfs in de altijd succesvolle Clio Cup staan een aantal grote namen zoals Addie van de Ven en Sandra van der Sloot wegens ontbrekend budget aan de zijlijn. Eeuwig zonde. Zelfs Sheila Verschuur - misschien de naam Verschuur wel eens gehoord? - had geen Clio ter beschikking. Laten we hopen dat de meerwaarde en fun van autosport snel herontdekt wordt door het o zo belangrijke sponsor gilde, want als publiek wil je het liefst kijken naar startvelden van meer dan 20 auto’s.

480_schuilen_8468

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet