Formule 3

Sport Kort: Buri boert goed in Britse Formule Ford, Van Asseldonk rijdt in Britse F3

hannes_van_asseldonk_britse_f3

Hoe verging het Hannes van Asseldonk (zie foto) tijdens Pasen in de Britse Formule 3 op Oulton Park? En waar hangt de Finse Formule Ford-rijder Antti Buri tegenwoordig uit? Lees dit en meer in een Brits gekleurde Sport Kort.

Tekst: Marc Kok

British Formula 3
Veertien piloten uit de Britse Formule 3 hebben tijdens de Paasdagen drie races verreden op Oulton Park. Met een zege, 6de en 2de plek was de Brit Jack Harvey de best presterende coureur. De Braziliaan Pipo Derani won eveneens een heat, net als Felix Serralles. De enige Nederlander in het veld, Hannes van Asseldonk, kwam slechts eenmaal aan de finish. In de tweede wedstrijd stuurde hij zijn Fortec Motorsports-Dallara naar stek 8. Dat Van Asseldonk in de openingsmanche uitviel was jammer, want de 20-jarige coureur had in deze strijd de snelste raceronde neergezet. Komend weekend verschijnen de Britse Formule 3-rijders al weer aan de start. Dan is het Italiaanse Monza de plaats van handeling.

British Formula Ford
Ook de Britse Formula Ford kwam in actie op Oulton Park. De vorig jaar veel in Nederland racende Antti Buri, had het tempo er lekker in. Nadat hij voor elke van de drie manches poleposition had veroverd, racete hij zijn nieuwe ECO Boost Formula Ford in een 16-koppig deelnemersveld naar een 1ste, 2de en 3de plaats. Bovendien had de Fin, die pas enkele dagen geleden tekende bij JTR, eenmaal de rapste raceronde.

buri_podium_race1
Het podium van de eerste Britse Formule Ford-race met Antti Buri (midden) als winnaar.

Ook thuisrijder Jake Cook (rechts op de podiumfoto) was in vorm. Met een 3de, 1ste en 2de stek en eveneens een snelste wedstrijdomloop, kopieerde de jeugdige Engelsman de fraaie score van Buri. Met 82 punten elk gaan Buri en Cook nu riant aan de (gedeelde) leiding van het tussenklassement.

British GT
De Britse GT-coureurs mochten eveneens hun kunsten vertonen op Oulton Park. De fraaie bolides reden twee heats in de rondte. Tijdens de openingsmanche had het duo Alasdair McGraig en Oliver Bryant het grootste geluk van de wereld. De Audi R8 LMS van koplopers Matt Bell en Charles Bateman kreeg in de laatste ronde mechanische pech (problemen met benzinetoevoer), waardoor de winst op een presenteerblaadje richting eerstgenoemd tweetal kwam. In manche twee was het duo Richard Westbrook en David Ashburn (zie foto onder) een klasse apart.

westbrook-porsche

Zij reden in hun Porsche 997 GT3 R van start tot finish onbedreigd aan kop. Na een uur racen onder heel slechte weersomstandigheden was het verschil met de Ferrari 458 van de runners-up Duncan Cameron en Matt Griffin bijna een halve minuut. Cameron en Duncan waren in race 1 reeds als 3de geëindigd. Jon Minshaw en Tim Harvey mochten in de tweede wedstrijd als de nummers 3 naar het ereschavot voor de champagne-ceremonie.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet