Formula Ford

Formule Ford: Heemskerk weerstaat aanval Kiekens en pakt de winst


480_snoeks_2054

Snoeks in het grind
Op driekwart van de race verslikt Sven Snoeks zich in de strijd met Florie en beland in het grind in de Renault bocht. Zijn race is daarmee voorbij. Terwijl Snoeks weggesleept word, is Jos Kiekens inmiddels vol in beeld in de spiegels van leider Heemskerk. Wel moet hij zijn aandacht verdelen, want achter hem heeft Van Os de aansluiting inmiddels gevonden.

Aanval Kiekens niet beloond
In de laatste ronde deelt Kiekens meerdere speldenprikken uit in zijn jacht op de leiding. De aanval van Kiekens wordt niet beloond als hij aan de binnenkant van de Arie Luyendijk bocht driftend en al binnendoor probeert te steken bij Heemskerk. Sterker nog, door een net iets mindere tractie ziet Kiekens letterlijk op de lijn Bart van Os nog zijn tweede plek afpakken. Het is daarmee een dubbeloverwinning voor Geva Racing,

Derde man Kiekens blijft aanvallen
Na afloop zien we drie stralende gezichten onder de helmen vandaan komen. De heren coureurs hebben het zichtbaar naar hun zin gehad. Jos Kiekens is de eerste die zijn verhaal doet. Jos: “Ik heb het geprobeerd! De auto was super, al maakte ik zelf een potje van de start. Het was geen geplande aanval in de laatste bocht, maar ik had een veel betere tractie uit Kuhmo en probeerde het gewoon. Helaas drifte ik te veel en daardoor kon Bart me voorbij op de streep. Wat ik zou doen als ik nogmaals in de sandwich zit en moet kiezen tussen aanval of consolideren? Aanvallen natuurlijk!”

Bart van Os verbijt de pijn
Bart van Os heeft tijdens de race de pijn van zijn gebroken hand verbeten. Zijn doorzettingsvermogen leverde hem de tweede plek op. Bart: “Ik startte in de regen als een oude oma! Daardoor ving ik de race goed en wel aan vanaf de vierde positie. De gevechten waren erg spannend. Vooral met Bas Schouten! Mijn actie op hem voor plek drie was erg spannend. Erg cool ook! Hij liet me leven, maar ook maar net. Dat is mooi.”
Op de finish wist Bart nog de tweede plek over te nemen van Jos Kiekens, waarmee hij ditmaal eens het ‘finishgeluk’ aan zijn zijde had. Bart: “Vorig jaar in de Suzuki Swift Cup pakte Peter Schreurs mij met pinksteren letterlijk op de meet, nu was het geluk aan mijn zijde. Al met al had ik een succesvol weekend als dit niet verwacht met mijn gebroken hand. Drie keer een podium en volgens mij nu ook leider in de tussenstand, daar had ik voorafgaand aan het weekend absoluut voor getekend.”

480_vingers_1119

Laatste woord voor de winnaar
Winnaar Melroy Heemskerk had dezelfde oude oma start als Van Os, maar sloeg wel direct een gat. Als vervanger van de geblesseerde Max van Splunteren liet de kampioen van 2009 wederom zijn talent zien. Melroy: “Een ‘oude oma start’, ja! Maar zo moet je eigenlijk starten in de regen en zo had ik het ook tegen de jongens gezegd (Melroy is Geva’s rijderscoach, red.). Toen ik in mijn spiegels keek voor de Tarzanbocht zag ik dat mijn start eigenlijk heel erg goed was! Daarna was ik natuurlijk wel degene die als leider moest aftasten wat wel en niet mogelijk was. De jongens achter mij konden steeds naar me toe remmen. Het was erg listig op sommige stukken van de baan. Ik reed vandaag wel absoluut in dienst van de jongens, maar ik zag pas na de finish dat Bart tweede was geworden. De volgende keer neemt Max van Splunteren mijn plek weer over.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet