Radical Championship

Radical Cup: Race eindigt met code rood, Gruber pakt daardoor zege

480_start_radicals_4461

De race van de Dutch Radical Cup is opgeschrikt door een heftige klapper van Karlina Stala. Tien minuten voor het einde van de race crashte zij in de Arie Luyendijkbocht, waarna de wedstrijdleiding besloot de race af te breken. Winnaar werd, mede daardoor, Willy Gruber, gevolgd door Tim van Gog en de alsnog als derde geklasseerde Karlina Stala, die de (inmiddels afgeschreven) Radical deelde met Henk Thuis.

Tekst: Maarten Overdijk
Foto: Chris Schotanus

480_spin_spin_gog_0956

Bij de start zien we direct de Tsjechische deelnemer Radick Bares de controle verliezen en over het gras naar de Tarzanbocht denderen. Marth de Graaf heeft wel het juiste spoor gevonden en pakt de leiding. Coronel-teamgenoot Van Gog spint in het gedrang in de eerste bocht en verliest kostbare tijd. Achter De Graaf zijn het Henk Thuis en Co Koppejan die de top drie volmaken.

480_vangog_4321

De meeste actie tijden de race komt van Tim van Gog, die zich vanaf plaats 9 gedurende de race terugvecht naar de voorste gelederen. Als hij halverwege de race de aansluiting weet te vinden bij Henk Thuis zien we ineens Mark van der Snel gevaarlijk stil staan bij het uitkomen van de Arie Luyendijkbocht. De wedstrijdleiding besluit om geen safetycar in te zetten, zelfs niet wanneer de rescuewagen zich aan de buitenkant van de bocht op het asfalt positioneert om assistentie te verlenen. Dit levert zeer gevaarlijke situaties op en Henk Thuis weet maar net de voor zich opdoemende pick-up truck te ontwijken wanneer hij volgas het rechte stuk op dendert. Dit had héél slecht kunnen aflopen.

480_start_4314

Vlak voor de pitstops halverwege zien we Niek van Sambeek op hoge snelheid in de vangrail belanden onderaan in de Slotemakersbocht. Met aanzienlijke schade aan zijn achterzijde moet hij uiteraard de strijd staken.

Na de pitstops ligt Tim van Gog ineens op plaats twee en is Marth de Graaf teruggevallen naar plaats vier op geruime achterstand. Leider op dat moment is Willy Gruber die op slicks aan de leiding gaat, maar Tim van Gog met tien seconden per ronde ziet naderen.

Tien minuten voor het einde worden we opgeschrikt door een zeer heftige crash van Karlina Stala. Door onderstuur raakt de dame die de Radical deelt met Henk Thuis van de baan bij het opkomen van het rechte stuk. Haar Radical hapt in de bandenmuur en komt met aanzienlijke schade midden op de baan tot stilstand. De wedstrijdleiding aarzelt kort, maar besluit dan adequaat met een code rood omdat Stala medisch verzorgd moet worden. Ze is zelfstandig uit de auto geklommen, maar het is afwachten hoe ze hier vanaf is gekomen. Pijnvrij ziet ze er in ieder geval niet uit.

480_gruber_4328

Willy Gruber krijgt zodoende de zege in de schoot geworpen, Tim van Gog wordt tweede. Doordat in het geval van een code rood de uitslag wordt opgesteld door de stand te nemen minus een ronde voorafgaand aan de code rood, worden Henk Thuis en de onfortuinlijke Stala nog wel als derde geklasseerd. Oorspronkelijk leider Marth de Graaf eindigt als vierde. De huldiging van de race wordt overgeslagen.

Uitslag race 2 Dutch Radical Cup
Kruidvat Gillette Paasraces, Circuit Park Zandvoort, maandag 9 april 2012
1. Willy Gruber (Zengo Motorsport), 17 ronden
2. Tim van Gog (Coronel Racing) + 26.061
3. Henk Thuis / Karline Stala (Baltic Racing) + 1:10.056
4. Marth de Graaf (Coronel Racing) + 1:10.681
5. Joost van den Akker (Intrax Racing) + 1:39.750
6. Co Koppejan (Auto Koppejan) + 1:50.643
7. Ivo Ragan (Radical Czech) + 1 ronde
8. Wim van Genderen (Intrax Racing) + 1 ronde
9. Thomas Kolinger sr. (Radical Czech) + 3 ronden
DNF Niek van Sambeek / Donald Molenaar (Intrax Racing) + 5 ronden
DNF Thierry Köhler (Köhler Sport) + 5 ronden
DNF Radek Bares (Radical Czech) + 6 ronden
DNF Wilbert Groenewoud (F.G. Radical Racing) + 17 rondenAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet