BNL Karting Series

BNL: Kampioenschap van start tijdens Paasweekend

De Belgian New Leading Series zijn dit weekend gestart in Genk. Voor het derde weekend op rij, streek er een kampioenschap van hoog niveau neer op het Horensbergdam circuit. De BNL Karting series bestaan dit jaar uit drie raceweekends met telkens wedstrijden op zaterdag en zondag, wat het kampioenschap extra aantrekkelijk maakt !

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

De Rotax Micro Max werd op zaterdag als eerste losgelaten over het circuit.
De pole was in handen van Rens van Pelt op de TopKart. De eerste wedstrijd werd wel gewonnen door Michelangelo Amendola die voor Yoni Cauwenbergh over de streep kwam. Rens van Pelt werd derde en noteerde de snelste rondetijd.
Komende van een derde plaats in de tweede race, kende Rens van Pelt een sterke wedstrijd die hij overtuigend won met ruim vijf seconden voorsprong op Yoni Cauwenbergh. Cauwenbergh was in felle strijd met teammaat Tuur Stalmans die slechts vier duizenden te kort kwam en als derde finishte.

bnl_rens_van_pelt

Een natte nacht heeft er voor gezorgd dat de baan ’s ochtends nog nat was. De regenbanden moesten dus gemonteerd worden bij de Rotax Mini Max.
Charles op de Beeck leek zich goed te voelen in de verraderlijke omstandigheden en reed vlot naar winst met zeven seconden voorsprong op Ries Viverette en Wietske Visser. Ook in race twee ging Charles op de Beeck verder op zijn elan. De tweede race werd knap gewonnen voor Giles Magnus en Rowan Grinwis. Lars Olofsen en Rowan Grinwis streden een felle strijd en maakte net voor start finish contact met elkaar wat leidde tot een opgave voor Lars Olofsen.

bnl_junioren

Sam Schippers kende een lastige Eurochallenge vorige week, de snelheid was er wel en dat bewees hij in de Junioren opnieuw. De intrepid coureur zette tijdens de kwalificaties een 57.3 neer en dat bleek voldoende voor poleposition. Lennert van Bogaert en Stefano van Galen maakten de top drie compleet. Sam Schippers behield zijn koppositie en finishte de eerste race als eerste. Pepijn Steeman werd tweede, Lennert van Bogaert werd derde. De tweede race maakte in de eerste bocht al de nodige slachtoffers, onder andere Lennert van Bogaert en Pepijn Steeman zagen een goede klassering verloren gaan. Sam Schippers was de concurrentie te snel af en kende een perfecte eerste dag. Lars Lamborelle vergezelde zijn teamgenoot op plek twee, Max Timmermans werd derde.

In de laatste ronde van de Junior Max, begonnen er weer wat druppels te vallen waardoor de Rotax Max Senioren hun eerste wedstrijd in natte omstandigheden, maar op slicks moesten afwerken. Antoine Barthon had de pole in handen voor Vincent Jewell en Mathias Smith. Na wat duw en trek werk in de eerste bocht, ontstond er een mooie kopgroep die een felle strijd voerde. Bas de Laat toonde zich de sterkste, Bastian Hummel volgde als tweede. Michael Cool werd derde
De tweede race werd in perfect droge omstandigheden gereden. Dylan Lahaye maakte pas de overstap richting het GKS team van Paul Lemmens, en meteen kan een eerste succes genoteerd worden. Vooraan werd erg regelmatig van positie gewisseld In een mooie wedstrijd haalde de Birel piloot het voor Bastian Hummel, die uitstekende zaken deed voor het kampioenschap en Vincent Jewell.

bnl_senioren

Geen plaats voor de DD2 in het BMC kampioenschap en dat maakt de BNL net zo aantrekkelijk voor deze klasse. Mathias Detige bewees zijn snelheid en reed op de Tony Kart naar de pole voor Joost de Blok en Xen de Ruwe. In de eerste race had Xen de Ruwe de kop van de wedstrijd in handen tot hij een foutje maakte op een nat stuk wegdek. Mathias Detige maakte hier gretig gebruik van en schreef de eerste wedstrijd op zijn naam. Garkaklis Haralds eindigde op een tweede stek voor Xen de Ruwe.
Vlak voor de start van de tweede race mocht Xen de Ruwe zijn nieuwe helm in ontvangst nemen en dat bleek hem te helpen in zijn jacht op de eerste winst van het weekend. 17 ronden later was de eerste BNL overwinning van 2012 binnen voor Xen de Ruwe. Mathias Detige bevestigde wederom met een tweede plaatse voor Garkaklis Haralds.

max_verstappen_bnl_genk

Vorig weekend hengelde Max Verstappen de WSK Master Series in de KF2 klasse binnen. Vandaag kon hij weer juichen door vlot pole te pakken in de KZ2 met maarliefst 6 tienden voorsprong op dames Beitske Visser en Giovanna Boontjes.
Het was Jules Szymkowiak die als eerste de bocht doorkwam, komende van een vierde stek.
Lang duurde het verhaaltje echter niet want al snel stond hij aan de kant met een kapotte motor. Ook Max Verstappen kende een zware openingsronde en belandde langs de baan. Max Verstappen zou Max Verstappen niet zijn als hij vanuit een laatste positie naar winst knalde. Beitske Visser scoorde een tweede stek voor Giovanna Boontjes.
Max Verstappen vertrok ook van op pole voor de tweede wedstrijd en had snelle dame Beitske Visser langs hem staan. Concurrentie kwam dit keer van ene Jules Szymkowiak die na een uistekende start van op P12 al na enkele ronden achter Visser en Verstappen aanging. Beitske Visser deed wat ze kon maar kon de Zanardi van Szymkowiak niet achter haar houden. Max Verstappen bleek wel wat te ver weg te zijn. Max Verstappen boekte een twee op twee. Guust Specken werd tweede voor Beitske Visser.

Zondag was een nieuwe racedag, volledig droge omstandigheden maakte het op deze paasdag heel wat aangenamer.
Opnieuw was het de Micro Max die als eerste van start mocht gaan.
Met de pole in handen, vertrok Rens van Pelt als eerste, en zo kwam hij ook over de finish. Michelangelo Amendola en Yoni Cauwenbergh werden tweede en derde na een felle strijd met Tuur Stalmans om de laatste podiumplekken.
Michelangelo Amendola verschalkte Rens van Pelt in de eerste bocht. Na enkele pogingen, wist van Pelt zich toch voorbij Amendola te plaatsen en kon vrij naar een tweede winst rijden. Michelangelo Amendola werd tweede voor Yoni Cauwenbergh.

In de Rotax Mini Max haalde Charles op de Beeck van op pole de eerste wedstrijd binnen. Lars Olofsen en Wietske Visser werden tweede en derde. Ook de tweede race werd gedomineerd door Charles op de Beeck. Lars Olofsen en Ries Viverette waren in felle strijd om de laatste podium plekken. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Wietske Visser kreeg een tik in de eerste bocht en werd zesde.

In een felbevochten Rotax Junioren veld zette Sam Schippers zijn goede prestaties verder door opnieuw de pole te pakken voor Lars Lamborelle en Hirooka Ryo.
In de eerste bocht konden we Max Timmermans al bij de opgevers noteren, na contact viel de ketting eraf, einde oefening voor Timmermans.
Stefano van Galen nam Sam Schippers te grazen terwijl Lamborelle als derde over de streep kwam. In de laatste race van het weekend, zette Sam Schippers de kroon op zijn weekend door de afsluitende wedstrijd te winnen. Team TKP scoorde ook een mooie tweede stek met Lars Lamborelle. Stefano van Galen werd derde. De meest opmerkelijke prestatie valt toe te schrijven aan Max Timmermans die toonde wat racen is door van een 34e stek terug te komen tot P4 !

Dylan Lahaye zette in de voormiddag de pole neer in de Rotax Senioren, Berry Torenvliet zat er ook goed bij op P2, Glenn van Parijs scoorde uitstekend met een derde plaats. Van Parijs reed van een derde stek door naar de leiding maar moest deze na een paar ronden afstaan en viel wat terug. Antoine Barthon werd racewinnaar voor Berry Torenvliet en Bastian Hummel. In de tweede race, schoof Torenvliet een plaatsje op en pakte de winst voor Bastian Hummel en Vincent Jewell.

Wie stopt Max Verstappen ? Niemand blijkbaar want Verstappen knalde naar pole position, het verschil tegenover gisteren op Beistske Visser was wel kleiner geworden. Giovanna Boontjes mocht achter Verstappen plaatsnemen op P3.
Max Verstappen won ook beide races op zondag. Beitske Visser werd twee keer tweede. Giovanna Boontjes passeerde in de laatste ronde Jules Szymkowiak en dus scoorde zij ook twee derde plaatsen.

bnl_xen_de_ruwe

Xen de Ruwe reed vanaf pole naar de overwinning van de eerste race in de DD2. Garkaklis Haralds finishte binnen de seconde op een tweede plaats voor Mathias Detige. Bij de start van de tweede race, liet Xen de Ruwe zich verassen en kwam pas als derde door de eerste bocht. Enkele ronde later, reed hij echter weer op P1 om even later ook als eerste de finish te overschrijden. Garkaklis Haralds had even de leiding in handen maar kon de Ruwe niet afhouden en werd tweede voor Mathias Detige die het podium compleet maakte.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet