GT

GT: Sourd en Guilvert domineren eerste FIA GT3 race op Nogaro

De eerste race van het Europese FIA GT3 Kampioenschap in Nogaro is vanmiddag gewonnen door de Sainteloc Racing Audi R8 LMS van de Fransen Marc Sourd en Gregory Guilvert. Op een verraderlijke piste hielden Sourd en Guilvert hun hoofd nog enigszins koel terwijl de concurrentie fout op fout stapelde. Uiteindelijk finishte het Franse duo met een minuut voorsprong op de nummer twee in de race.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: SRO


2012_sainteloc16_nogaro_sro
De terechte winnaar vandaag in Nogaro

Sourd profiteert van fout Buhk bij de start
Op een nat circuit Paul Armagnac in Nogaro probeerde Heico Gravity-Charouz Team-coureur Maximilian Buhk bij de start de Audi van Marc Sourd achter zich te houden. De jonge Duitser maakte echter een foutje en schoof van de baan. De schade bleef gelukkig beperkt en Buhk kon als tweede achter Sourd aansluiten. Buhk voerde vervolgens de druk op Sourd op, maar de ervaren Fransman liet zich niet gek maken en hield de Mercedes lange tijd achter zich.

Een paar seconden achter Sourd en Buhk was het Sourd’s teamgenoot Jerome Demay, met kort daarachter weer Rhino’s Leipert Motorsport coureurs Filip Sladecka en Gilles Vannelet en Team Novadriver coureur Ni Amorim. Vannelet versloeg in een direct gevecht eerst zijn teamgenoot Sladecka, haalde daarna Amorim in om vervolgens van de baan te gaan in een poging de Audi van Demay te passeren. Korte tijd later werd Demay weer aangevallen door een Leipert Lamborghini, dit keer die van Filip Sladecka. De beide auto's raakten elkaar echter en spinden van de baan. Met schade aan de Audi en de Lamborghini vervolgden Demay en Sladecka hun weg.

Toen de pitwindow open ging voor de verplichte pitstops bleven Buhk en Sourd tot het laatste moment buiten. AF Corse coureur Gaetano Ardagna Perez had moeite om de pits in te komen en schoot het gras in. De Venezolaan zette zijn Ferrari in de achteruit en reed vervolgens alsnog de pits in. Het kostte hem een goede klassering, maar er kwam geen reactie van de wedstrijdleiding.

Vlak voor het einde van zijn stint wist Buhk uiteindelijk toch de Mercedes-Benz naast de Audi van Sourd te zetten en passeerde hij de Fransman. Dat de Duitser daarbij een onsportieve stuurbeweging naar rechts maakte waarbij hij de Audi licht toucheerde werd door de wedstrijdleiding ook door de vingers gezien.

2012_afcorse_nogaro_sro
Ardagna Perez probeerde voor zijn pitstop de achteruit op zijn Ferrari - die werkte!

Communicatiefout kost Rhino's Leipert Motorsport podiumplaats
In de pits werd vervolgens door Heico Gravity-Charouz Team van wets naar slicks gewisseld, terwijl men bij Sainteloc Racing Audi besloot om geen banden te wisselen. Op een nog steeds natte baan pakte de gok van Heico niet bijzonder goed uit. Geheel in de traditie van de Paasraces moesten Dominik Baumann en zijn teamgenoot Mika Vähämäki als op eieren rijden om niet van de baan te gaan. Gerhard Tweraser, die het stuur van Sladecka in de Leipert-Lamborghini had overgenomen, was ook niet van banden gewisseld en vloog bijna door het veld op weg naar een tweede positie. Het gaat naar leider Guilvert was echter nog 30 seconden.

Met nog 10 minuten te gaan kreeg Tweraser echter een drive-through straf, het resultaat van de aanrijding tussen zijn teamgenoot Sladecka en Demay eerder in de race. Met een ruime voorsprong op zijn achtervolgers leek het er echter op dat de straf geen invloed zou hebben op zijn positie. Tweraser kwam echter niet naar binnen, achteraf volgens eigen zeggen omdat zijn radio niet werkte en hij geen signalen van het team had gezien, en kreeg uiteindelijk de zwarte vlag.

Ondanks een klein uitstapje naast de baan wist Gregory Guilvert met zijn Audi na een uur als eerste de streep te passeren, waar men vergat hem af te vlaggen. Tweraser kwam als tweede over de finish, gevolgd door AF Corse coureur Stefano Gai en Dominik Baumann in de Mercedes. Na terugkomst in de pit werd Tweraser verteld dat hij uit de uitslag was gehaald en niet op het podium hoefde te komen.

2012_rhinos11_nogaro_sro
Het negeren van een 'drive-through' betekende diskwalificatie voor Gerhard Tweraser

Uitslag Race 1 FIA GT3 European Championship
1. Guilvert/Sourd (Sainteloc) Audi R8 LMS, 35 laps
2. Gai/Lyons (AF Corse) Ferrari 458 Italia, + 1m00.028
3. Baumann/Buhk (Heico) Mercedes-Benz, + 1m05.590
4. Laine/Vannelet (Leipert) Lamborghini Gallardo, + 1m21.253
5. Lunardi/Demay (Sainteloc) Audi R8 LMS, + 1m34.095
6. Vähämäki/Nilsson (Heico) Mercedes-Benz, + 1 ronde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet