GT

GT: Vanthoor en Ortelli winnen eerste race FIA GT1 WK

Belgian Audi Club Team WRT coureurs Laurens Vanthoor en Stephane Ortelli hebben in Nogaro de eerste race van het FIA GT1 Wereldkampioenschap gewonnen. Op een nat circuit wisten de Belg en de Monegask in een Audi R8 LMS ultra teamgenoten Frank Stippler en Oliver Jarvis te verslaan en zorgden zo voor een 1-2 voor het Belgische team.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: SRO


2012_audiwrt_nogaro_sro
De terechte winnaar van de eerste race van het seizoen: Belgian Audi Club Team WRT

Natte baan verrast Dusseldorp, Enge snel onderweg
Door de slechte weersomstandigheden in Nogaro werd de race al ruim voor de start uitgeroepen tot een ‘wet race’. Stef Dusseldorp werd desondanks toch verrast door het weer en ging in zijn Hexis Racing McLaren MP4-12C GT3 van de baan. De schade aan de auto was dermate groot dat de coureur uit Lichtenvoorde niet van start zou gaan.

Direct na de start werden de auto’s toch weer opgevangen door de safety car en kwam er nog een extra formatie ronde. De safety car verliet de baan echter snel en daarna mochten de coureurs het onderling gaan uitvechten. De Tsjech Tomas Enge maakte een bliksemstart en was de snelste coureur in de openingsfase van de race. Binnen een mum van tijd passeerde Enge de auto's voor hem en na drie ronden lag de door Reiter Engineering ingezette Lamborghini Gallardo LP600 aan de leiding van de race.

Terwijl Enge uitliep op de rest van het veld, hield Salaquarda vervolgens iedereen achter hem op. Pas na bijna 15 minuten racen wist WRT Audi coureur Laurens Vanthoor de Ferrari van Salaquarda te passeren. Alvaro Parente in de tweede Hexis McLaren voerde vervolgens de druk op bij Salaquarda en na 10 ronden passeerde ook de Portugees de AF Corse coureur.

Een sterk optreden van Laurens Vanthoor zorgde er vervolgens voor dat het gat tussen de nummers 1 en 2 in de race terug werd gebracht van negen naar vijf seconden, maar zelfs een extra ronde van Vanthoor kon niet voorkomen dat zijn teamgenoot Stephane Ortelli toch weer achter de Reiter Lamborghini terecht kwam. Albert von Thurn und Taxis kwam voorbij de pit terwijl de Audi nog binnenstond en zag vervolgens tot zijn eigen verbazing in zijn spiegels de Hexis Racing McLaren van Gregoire Demoustier als tweede de baan op komen, voor de WRT Audi van Ortelli.

2012_reitertuteng_nogaro_sro
De Lamborghini ging als leider de pits in, maar verloor het uiteindelijk van de Audi's

WRT Audi's domineren na verplichte pitstops
Ortelli stelde al snel orde op zaken en passeerde de McLaren al na een paar bochten. De tweede WRT Audi, waarin Frank Stippler het stuur over had genomen van Oliver Jarvis, passeerde korte tijd later ook de McLaren waarna beiden de jacht op de leidende Lamborghini van Von Thurn und Taxis inzetten.

De zeer ervaren Monegask wist binnen een paar ronden het gat naar Von Thurn und Taxis dicht te rijden en in de 28e ronde pakte Ortelli de leiding in de wedstrijd. Binnen een ronde liep hij vervolgens een seconde weg van de Lamborghini. De op de derde plaats liggende Stippler was echter ook sneller dan Von Thurn und Taxis en liep in de daarop volgende ronden enkele seconden per ronde in. Bij het ingaan van de 33e ronde zette Stippler zijn Audi naast de Lamborghini en wist hij de tweede plaats te veroveren.

In de laatste ronde probeerde Hexis coureur Demoustier nog op het podium te komen, maar hij kwam tijd tekort en achter de beide WRT Audi’s werd Albert von Thurn und Taxis als derde afgevlagd. De snelste auto uit de kwalificatie, de AF Corse Ferrari van Filip Salaquarda en Toni Vilander kwam als vijfde over de streep.

2012_hexis2_nogaro_sro
Ondanks een sterke pitstop wist Hexis Racing niet op het podium te finishen


Pastorelli en Kox finishen in top 8, Buurman elfde.
Ondanks dat de Nederlanders deze race niet meestreden om de podiumplaatsen waren zowel Yelmer Buurman als Nicky Pastorelli in hun stint vol in gevecht. Buurman vocht met Enzo Ide om de tiende plaats maar eindigde uiteindelijk als elfde, terwijl enkele auto’s voor hem Pastorelli vol in gevecht was met zijn teamgenoot Marc Basseng. Pastorelli kwam als zevende over de streep. De Lamborghini van Peter Kox eindigde de eerste wedstrijd van het seizoen als achtste.

Uitslag Qualifying Race FIA GT1 World Championship

1. Ortelli/Vanthoor (WRT) Audi R8 LMS, 35 laps
2. Stippler/Jarvis (WRT) Audi R8 LMS, + 6.030
3. Von Thurn und Taxis/Enge (Reiter) Lamborghini Gallardo, + 6.914
4. Demoustier/Parente (Hexis) McLaren MP4-12C, + 7.164
5. Vilander/Salaquarda (AF Corse) Ferrari 458 Italia, + 31.293
6. Basseng/Winkelhock (All-Inkl.com) Mercedes-Benz, + 33.785
7. Pastorelli/Jäger (All-Inkl.com) Mercedes-Benz, + 34.414
8. Kox/O'Young (Reiter) Lamborghini Gallardo, + 47.177
11. Buurman/Bartels (Vita4One) BMW Z4, + 57.791
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet