GT

GT: FIA GT1 pole voor Toni Vilander (AF Corse) op Nogaro

AF Corse start morgen vanaf pole position voor de eerste race van het FIA GT1 Wereldkampioenschap op Nogaro. In de allesbeslissende kwalificatie op het 3,636km lange Franse circuit wist AF Corse coureur Toni Vilander in zijn Ferrari 458 Italia de beide Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS net voor te blijven. Ortelli versloeg teamgenoot Stippler en start ook vanaf de eerste startrij.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: SRO


2012_nogaro_afcorsewrt
AF Corse liet WRT achter zich in de kwalificatie op Nogaro

Gevecht om pole tusse AF Corse en Belgian Audi Club Team WRT
Al vroeg in de eerste sessie werd het duidelijk dat het gevecht om de pole position tussen de teams van AF Corse (Ferrari) en WRT (Audi) zou gaan. Halverwege stond Vilander kort voor Frank Stippler en Stephane Ortelli, terwijl Milos Pavlovic (Ford), Andreas Zuber (Aston Martin) en Gregoire Demoustier (McLaren) zich in de gevarenzone bevonden. Nadat Hexis Racing teambaas Philippe Dumas liet zich voor de camera negatief uit over de aan de McLaren MP4-12C toegekende Balance of Performance maatregelen wist Demoustier gelukkig nog te verbeteren en reed hij in zijn allerlaatste ronden alsnog de top 14 binnen.

In de tweede sessie zouden nog eens zes auto’s afvallen waardoor er voor de laatste sessie nog acht auto’s overbleven. De Hexis Racing McLaren van Stef Dusseldorp nam niet meer deel aan de tweede sessie, een kapotte startmotor zorgde ervoor dat de auto niet van zijn plek kwam. Op het laatste moment wist Tomas Enge met de Reiter Engineering Lamborghini Gallardo LP600 de snelste tijd te verbeteren en met een 1m26.400 eindigde de Tsjechische coureur de tweede sessie als snelste.

2012_nogaro_hexis2
Balance of Performance-klachten en startmotor problemen voor Hexis Racing

Twee AF Corse Ferrari’s, twee WRT Audi’s, twee All-Inkl.com Mercedessen, een Hexis McLaren en de Reiter Lamborghini moesten het vervolgens in de laatste shoot-out gaan uitvechten. Na de eerste snelle rondes was het Vilander voor teamgenoot Enzo Ide en de Audi van Stephane Ortelli. Na een volgende snelle ronde was Ortelli heel even het snelste, maar Toni Vilander was vastberaden om in zijn eerste FIA GT1 WK race de pole te pakken en verbeterde korte tijd later de snelste tijd. Zijn tijd van 1m26.138 werd vervolgens niet meer verbeterd door de zeven andere coureurs, waardoor de Fin inderdaad de eerste pole van 2012 voor zich opeiste. Audi coureurs Ortelli en Stippler kwalificeerden zich als tweede en derde, beiden slechts iets meer dan een tiende van een seconde achter Vilander. Hexis Racing coureur Gregoire Demoustier zette geen tijd neer nadat ook zijn McLaren problemen met de startmotor kende.

2012_nogaro_allinkl37
Nicky Pastorelli was uiteindelijk de beste Nederlander op Nogaro

Pastorelli snelste Nederlander in kwalificatie
Beste Nederlander is Nicky Pastorelli. Pastorelli zette in zijn All-Inkl.com Münnich Motorsport Mercedes-Benz SLS AMG GT3 de zesde tijd neer. Peter Kox wist zich niet te kwalificeren voor Q3 en zijn Lamborghini zal daardoor als tiende van start gaan. De Vita4One Racing Team BMW van Yelmer Buurman eindigde de kwalificaties op plaats 12. De Hexis Racing McLaren van Stef Dusseldorp tenslotte zal door de problemen met de startmotor vanaf plek 14 beginnen.

De Qualifying Race zal - in tegenstelling tot alle races dit weekend op het Circuit Park Zandvoort - morgen plaatsvinden. De start van de race is om 14:15.

Uitslag kwalificatie FIA GT1 World Championship
1. Toni Vilander (AF Corse) Ferrari 458 Italia, 1m26.138s
2. Stephane Ortelli (WRT) Audi R8 LMS, + 0.112
3. Frank Stippler (WRT) Audi R8 LMS, + 0.154
4. Marc Basseng (All-Inkl.com) Mercedes-Benz, + 0.738
5. Enzo Ide (WRT) Audi R8 LMS, + 0.872
6. Nicky Pastorelli (All-Inkl.com) Mercedes-Benz, + 0.882
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet