GT

GT: Buhk en Guilvert snelste in GT3 kwalificatie op Nogaro

Heico Gravity-Charouz Team en Sainteloc Racing hebben op het Circuit Paul Armagnac in Nogaro de eerste pole positions van het nieuwe FIA GT3 seizoen gepakt. Maximilian Buhk zal zondag vanaf de eerste plaats starten, terwijl Gregory Guilvert maandag het veld zal aanvoeren bij de start van de 1-uurs race.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: SRO / Markus Berns


2012_nogaro_ambiance_sro

Waar het kampioenschap bij de laatste race van 2011 nog 30 auto’s op de grid had staan, zijn er dit weekend slechts 12 auto’s aanwezig en is de ook kwaliteit van het veld flink achteruit gegaan. Het decor van het eerste weekeinde van het nieuwe seizoen lijkt bijna typerend voor het niveau van het Europese FIA GT3 kampioenschap. De grauwe luchten en verbleekte reclameborden langs de baan benadrukten het verval van het kampioenschap.

Debutant Maximilian Buhk pakt pole voor race 1
In de eerste kwalificatie was het uiteindelijk FIA GT3 debutant Maximilian Buhk in de Heico Gravity-Charouz Team Mercedes-Benz SLS AMG GT3 die de eerste pole position van het nieuwe seizoen op zijn CV kon bijschrijven. De 19-jarige Duitser was het snelste met een tijd van 1m27.293s. Hij versloeg zijn elf concurrenten in de twintig minuten durende kwalificatie en zette de dichtstbijzijnde rivaal, de bijna 65-jarige Marc Sourd, op maar liefst driekwart van een seconde.

2012_nogaro_heico1_sro
De Heico Gravity-Charouz Team Mercedes ook morgen op plek 1

Sourd spinde gedurende de sessie, maar wist in de ronden na zijn spin alsnog de tweede tijd neer te zetten. AF Corse coureur Michael Lyons, afgelopen oktober nog op het podium op Zandvoort, eindigde de eerste kwalificatie als derde. Opvallend was het debuut van de Russische Natalia Freidina. De enige dame in het veld eindigde de kwalificatie als laatste, op ruim 17 seconden van de pole.

Gregory Guilvert pakt pole voor tweede race op maandag
In de tweede kwalificatie was het Gregory Guilvert in de Sainteloc Racing Audi die het snelste was. Al vroeg in de sessie zette de Fransman de snelste tijd van het weekend neer, een 1m26.602s. Geen van de andere coureurs wist de tijd van de Fransman te verbeteren. Kort nadat Guilvert zijn snelste tijd neerzette ging zijn teamgenoot Dino Lunardi in de fout en zorgde voor de eerste gele vlag van de sessie, waardoor geen van de andere coureurs snelle sectortijden liet noteren. Ook de Italiaan Cirò ging met alle vier de wielen door het gras in zijn poging de snelste tijd te verbeteren.
Halverwege de sessie stonden de twee Sainteloc Racing Audi’s op posities 1 en 2, gevolgd door de twee AF Corse Ferrari 458 Italia’s.

2012_nogaro_sainteloc16_sro
De Sainteloc Racing Audi R8 LMS start maandag op pole


Iedereen wachtte vervolgens op een aanval door Heico Gravity-Charouz Team, maar deze aanval bleef uit. Baumann bleef steken op plek 5, terwijl teamgenoot Max Nilsson stil kwam te staan op de baan. Het uiteindelijke gevolg was een rode vlag met nog twee minuten te gaan. De sessie werd niet herstart en Gregory Guilvert werd bevestigd als de snelste coureur in de tweede kwalificatie sessie.

Uitslag Qualifying 1 FIA GT3 European Championship
1. Maximilian Buhk (Heico Gravity-Charouz Team) Mercedes-Benz, 1m27.293s
2. Marc Sourd (Sainteloc Racing) Audi R8 LMS, + 0.753
3. Michael Lyons (AF Corse) Ferrari 458 Italia, + 0.856
4. Mika Vähämäki (Heico Gravity-Charouz Team) Mercedes-Benz, + 1.105
5. Jerome Demay (Sainteloc Racing) Audi R8 LMS, + 1.173
6. Filip Sladecka (Rhino's Team Leipert) Lamborghini Gallardo LP600, + 1.183

Uitslag Qualifying 2 FIA GT3 European Championship
1. Gregory Guilvert (Sainteloc Racing) Audi R8 LMS, 1m26.602s
2. Dino Lunardi (Sainteloc Racing) Audi R8 LMS, + 0.777
3. Stefano Gai (AF Corse) Ferrari 458 Italia, + 0.808
4. Giuseppe Ciro (AF Corse) Mercedes-Benz, + 0.823
5. Dominik Baumann (Heico Gravity-Charouz Team) Mercedes-Benz, +0.954
6. Gerhard Tweraser (Rhino's Team Leipert) Lamborghini Gallardo LP600, + 0.957
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet