NASCAR

NASCAR: Stoppende coureur bezorgt Ryan Newman zege en vele woedende collega’s

De 63e editie van jaarlijkse Goody’s Fast Relief 500 op Martinsville leek tot de 497e ronde met slechts korte neutralisaties vlekkeloos te zijn verlopen. Een stoppende David Reutimann beroofde het team van Hendrick Motorsports van een potentiële 200e Sprint Cup-zege!

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR
2012_martinsville_newman_pass
Het Hendrick Motorsports Team gaat in de fout. Ryan Newman(No 39) krijgt de zege in
de schoot geworpen.

Ryan Newman wint. Reutimann spelbreker
Een stoppende en sukkelende David Reutimann bedierf voor vele coureurs de wedstrijd op Martinsville. Reutimann die al meer dan 60 ronden in de NASCAR garage had gestaan, probeerde met zijn sukkelende Chevrolet het tot de 500e ronde uit te houden. Het lukte niet en in de 497e ronde veroorzaakte hij de zesde neutralisatie. Reutimann: “Ik wilde maar op de baan blijven om in de Top 35 van het klassement te blijven. Helaas brak er een aandrijfas of zoiets!”

De Hendrick Motorsports-Chevrolets van Jeff Gordon en Jimmie Johnson die vrijwel 328 ronden lang gedomineerd hadden leken het team haar 200e Sprint Cup-zege te gaan bezorgen. Gordon en Johnson besloten na de neutralisatie voor het Reutimann incident niet naar binnen te gaan. Bij de daarop volgende herstart maakte Clint Bowyer contact met Gordon waarbij ook Jimmie Johnson betrokken was. Het team van Hendrick Motorsports moest daardoor de jubileum-zege voorlopig even uitstellen. Gordon viel daarna zelfs nog zonder brandstof. “Dit is Martinsville. Op deze baan heb je geen enkele garantie!” aldus Gordon.

16e Sprint Cup-zege Ryan Newman
De wedstrijd moest door het “Reutimann-incident” met ruim 15 ronden verlengd worden. Voor Stewart-Haas-coureur Ryan Newman was het een gouden kans. Ryan Newman: “We beschikten over een auto die op zijn minst goed was voor een zesde plek. Meer niet. Je pakt natuurlijk aan wat je krijgt! Ook wij hebben hier wel eens verloren. En het is mooi om op deze manier te winnen.” Newman die eerder voor te snel rijden in de pitlane werd bestraft, versloeg de Dodge van A.J. Allmendinger. Allmendinger: “Wij hadden kans maar Newman racete gewoon erg clean en duwde mij absoluut niet!”

Vele rijders zoals Dale Earnhardt Jr. en Brad Keselowski konden weinig waardering voor de acties van Reutimann opbrengen.
2012_martinsville_johnson
Routinestop voor Jimmie Johnson in Martinsville.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet