WTCC

WTCC: Tom Coronel pakt dubbel podium tijdens WTCC races op Valencia

tom_coronel_-_podium

Voor de derde en vierde race van het Wereldkampioenschap Toerwagens 2012 bezocht de FIA WTCC-karavaan Circuit Ricardo Tormo in het Spaanse Valencia. Tom Coronel, de (nog net) 39-jarige coureur uit Eemnes zette in de Roal Motorsport BMW 320 TC zijn goede lijn uit het openingsraceweekend voort. Ondanks een gebroken aandrijfas in het begin van de eerste kwalificatiesessie, trainde de Nederlander zich naar een derde plek voor de eerste race. De positie die hij ook aan het eind van de race bezette achter Fransman Yvan Muller in de Chevrolet Cruze en Italiaan Gabriele Tarquini met een SEAT. Race twee, met staande start, begon Tom Coronel vanaf een achtste plaats. Zijn weergaloze start bracht hem direct de vijfde plaats en in de race klom hij op naar positie nummer twee. Een dubbel podium voor de Nederlander die op dit moment derde in het Wereldkampioenschap staat en dit weekend werd uitgeroepen tot ‘De meest succesvolle rijder’.

Tekst en foto's: PR

Terugkijkend op de kwalificaties meldt Tom Coronel “In het begin van de eerste sessie brak de rechter aandrijfas. Ik wist de pits te bereiken waar de ROAL-technici het probleem snel herstelden. Hulde daarvoor! Daarna was het zaak om in de resterende zes minuten zo snel mogelijk een goede tijd op de klokken te krijgen. Dat lukte en daarmee kon ik ook deelnemen aan de tweede kwalificatie. Ook nu was er weer dat goede gevoel met de auto en het team. Dat maakte ook dat ik in de eerste race prima mee kon.”

tom_coronel_-_bmw_320_tc

“Een waanzinnig gevecht gehad met Gabriele (Tarquini, red.) waarbij ik af en toe de achterkant van zijn SEAT licht raakte. Niet ernstig, want hij raakte geen moment uit balans. Toch kreeg ik daar een waarschuwingsvlag voor. Naar mijn idee ten onrechte want ook dit is en hoort bij racen. Maar ik heb toch iets voorzichtiger gedaan om in ieder geval die derde plek niet te verspelen. Na afloop nog even bij Gabriele langs gegaan en die kon alleen maar lachen. Op zich dus jammer van die waarschuwing. Ik hoop dat de ‘stewards’ het de volgende keer ook bij anderen doen, wanneer die op dezelfde manier op mijn bumper tikken.”

tom_coronel_-_race

“De start van race twee was er een uit het boekje. Helemaal top! Ik stond achtste en lag na de eerste bocht vierde of vijfde. Daarna alleen maar aan het ‘pushen’ geweest. Mijn auto was super en ik kon de strijd met de mannen aan de kop goed aan. Tot ik wat problemen met de voorbanden kreeg. Een mega drop off! Mijn plek weer teruggegeven aan de snellere Engstler en daarmee lag ik weer vierde. Tegen het eind van de race vlogen vóór mij meerdere rijders op een oliespoor van de baan. Ik klom op naar de tweede plaats en reed daarmee achter de leidende Chevy. Wanneer je zo dicht bij een overwinning zit, blijf je proberen. Daarbij kneep Alain Menu in de leidende Chevy mij waarna de voorband begon te roken. Ik wist dat er echt niet meer inzat dan deze tweede plaats. Daarmee pakte ik de meeste punten in een weekend en sta nu derde in het Wereldkampioenschap. Dat heb ik ook nooit meegemaakt. Super dus dit hele weekend, met dank aan het hele team voor hun inzet. Ik ben ook superblij dat wij er bij zitten. Winnen zal moeilijk blijven, maar podiumplaatsen liggen binnen het bereik en daar zetten we dan ook op in.”Uitslag Race 1:
1.Yvan Muller Chevrolet Cruze 13 ronden in 22:53.924; 2. Gabriele Tarquini (SEAT Leon WTCC) op 6,988; 3. Tom Coronel (ROAL MOTORSPORT BMW 320 TC) op 7,232, 4. Rob Huff (Chevrolet Cruze) op 8,982; 5. Alain Menu (Chevrolet Cruze) op 9,250 en 6. Pepe Oriola (SEAT Leon WTCC) op 10,614.

Uitslag Race 2:
1.Alain Menu (Chevrolet Cruze) 13 ronden in 23:03.207; 2. Tom Coronel (ROAL MOTORSPORT BMW 320 TC) op 0,861; 3. Stefano D’Aste (BMW 320 TC) op 1,306; 4. Norbert Michelisz (BMW 320 TC) op 1,629; 5. Franz Engstler (BMW 320 TC) op 1,901 en 6. Rob Huff (Chevrolet Cruze) op 3,007.

Stand na 4 races:
1.Yvan Muller 88 punten; 2. Alain Menu 61, ; 3. Tom Coronel 58; 4. Rob Huff 57; 5. Gabriele Tarquini 44 en 6. Stefano D’Aste 25.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet