Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Internationaal: Sterke prestaties Nederlanders en Belgen in Genk

janneau_esmeijer_harry_webb

Tijdens de finals day vandaag in Genk werden de prijzen vergeven aan de winnaars.
In tegenstelling tot gisteren, liet het zonnetje zich regelmatig zien en dat zorgde voor erg mooie en spannende races. Een redelijk talrijk opgekomen publiek met onder andere Jérôme D'Ambroiso zag Harry Webb, Sean Babbington en Miika Laiho er met prijzen vandoor gaan.


Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

Xen de Ruwe op pole, Jules Szymkowiak op P2, dat moest spektakel geven in de DD2.
In de prefinale hield de Ruwe het hoofd koel en reed solide naar winst, Jules Szymkowiak nam nog geen risico en kwam als tweede over de meet op ruim twee en een halve seconde. Miika Lahio werd derde.

miika_laine_mathias_detige

De finale werd zwaar ontsierd door een heftige crash van Nederlander Dennis Kroes. De voormalige wereldkampioen DD2 Master werd opgeduwd en knalde over de kop.
Kroes bleef naast zijn kart liggen in het gras en werd snel toegesneld door hulpverleners die hem de eerste hulp toediende waarna hij met de ziekenwagen richting ziekenhuis ging. Bij de herstart, geen ongevallen in de eerste bocht. De Ruwe kwam er als eerste door, de Zanardi van Szykowiak hing er vlak achter. Twee bochten verder plaatste Jules Szymkowiak zich naast de Ruwe. Zij aan zij gingen ze richting Europalaan tot beide heren contact maakten en rond gingen. Dit bekende het einde van de wedstrijd voor een zwaar teleurgestelde Xen de Ruwe. Jules Szymkowiak vervolgde zijn weg en maakte wat plaatsen goed met een kromme achteras maar lang duurde ook dat sprookje niet. Opgave voor beide heren die heel het weekend domineerden. Miiko Laine was de lachende derde. Hij voelde de hete adem van Belg Mathias Detige maar wist hem af te houden. Winst voor Laine voor Detige en Tom Dielissen. Giel Bonder werd zevende, Erwin Montfoort twaalfde. Christ Sterken eindigt zijn weekend op een 20e plek. Carl Cleirbout werd in zijn eerste EK op de Praga 22e, Chris Groen werd 25e. Jules Szymkowiak hield het met een kromme achteras nog 4 rondjes vol maar eindigt op een 29e plek net voor Xen de Ruwe op een dertigste plaats.

sean_babbington


De Britten domineren al heel het weekend in de senioren. Als eerste stond de second chance heat op het programma waarin de top zes, nog doorging naar de prefinale. Helaas voor Stéphane Kox, Bas de Laat, Glenn van Parijs en Bryan Eerden eindigde het RGMMC avontuur hier.
De prefinale werd opnieuw een Brits onderonsje met drie Britten op P1,P2 en P3.
Harrison Scott, Sean Babbington en Edward Brand haalden het podium in de prefinale. Op een schitterende vijfde plek vonden we Kenny Vermeylen die als een kanon naar voren kwam! Ook Joel Affolter bleek zich goed te voelen op de Gillard en haalde een 13e plek.
De finale werd een geweldige strijd. De kop van de wedstrijd was enorm aan elkaar gewaagd. Na de start kwam Kenny Vermeylen door als derde maar in het tumult aan de kop van de wedstrijd werden er een paar tikken uitgedeeld waardoor Vermeylen een zwarte vlag kreeg. Een abrupt einde van een schitterend EK.
De Britten namen elkaar op sleeptouw maar Joel Affolter hield ook enorm goed stand. De laatste paar ronden waren er schitterende maar faire gevechten. Sean Babbington deed wat van hem verwacht werd. Na een uitstekende week, sluit hij de eerste wedstrijd af als winnaar voor zijn landgenoten Edward Brand en Harrison Scott. Joel Affolter kon de derde plek net niet vasthouden en werd knap vierde. Glen van Droogenbroeck kende een lastige finale en werd van de baan geduwd. Hij werd 15e en doet hiermee één plaatsje beter dan Michael Cool die op het einde wat terugviel.

Ook voor de Junioren stond er in de voormiddag een second chance heat op het programma. Onder andere Dennis Tijs, Bernard Barboretz, Boris Kolff, Robin Buys en Milan Evers moesten zich hierin verzekeren van een plek in de finale plaats.
Enkel Dennis Tijs maakte dit waar met een tweede plek.
Na de zware series op zaterdag was de organisatie erg duidelijk wat betreft het geven van duwen en onsportief rijgedrag.
De winst in de prefinale ging naar Harry Web voor de uitstekend rijdende Lennert van Bogaert en Pepijn Steeman. Beide heren hadden uitstekende vooruitzichten op de finale. Dennis Tijs reed de race van zijn leven door tot een zevende plaats terug te komen. Finn Kooijman haalde de tweede bocht niet na een incident waar ook Max Timmerans bij betrokken was. Een zwarte vlag was het gevolg voor de snelle Belg. Ook Sam Schippers kreeg er van langs en ook voor hem stopte het EK in de prefinale na een DQ.
De finale werd een spannende strijd tussen Harry Webb en Janneau Esmeijer. Webb behield zijn pole, van Bogaert moest buitenom door het vuil, schoof wat door in de volgende bochten en werd elfde. Webb kreeg de hete adem van Janneau Esmeijer in zijn nek maar hield stand. De winnaar van de Wintercup in Campillos schrijft ook nu het eerste EK op zijn naam. Esmeijer werd knap tweede, Fazio Franssen completeerde het podium. Ook Pepijn Steeman doet met een zesde plek uistekende zaken. Finn Kooijman kwam nog terug tot een zeventiende plaats. Sven van der Slick staakte de strijd na vier ronden en werd 27e.
Ook Dennis Tijs kreeg nog een DQ achter zijn naam.

harry_webb

Met de finale dag achter de rug, zit de eerste wedstrijd van de Rotax Max Eurochallenge erop. Doorheen de week zijn er heel wat straffen en DQ’s uitgedeeld die de piloten erop wijzen dat karting een faire sport moet blijven en dat er voor duwen en trekken geen plaats is. Toch zal er voor heel wat rijders wat discussie zijn aangezien de verplicht aangekochte camera’s niet gebruikt werden om de voorvallen te beargumenteren.
Boy Pijls van Karting Genk toonde zich toch erg tevreden over de wedstrijd week en hoopt dat ook volgend jaar de RGMMC op het mooie karting Genk zal neerstrijken. Tot slot wist hij ons ook nog te melden dat de situatie van Dennis Kroes stabiel blijkt te zijn. Na de crash was hij niet buiten bewust zijn en is hij ter observatie naar het ziekenhuis overgebracht.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet