WTCC

WTCC: Menu wint race 2, Coronel na fraaie strijd opnieuw op podium

120401_wtcc_valencia_r2_menu_scenic
Alain Menu schreef in Valencia race 2 op zijn naam

Natuurlijk sprak Alain Menu gisteren na zijn negende plaats in Q2 over het niet optimaal benutten van de banden, maar iedereen die iets snapt van het WTCC begreep, dat het spelen van tactische spelletjes bij Chevrolet al lang weer begonnen is. De Zwitser reed natuurlijk gewoon de negende tijd om zich zo voor de tweede race van een goede uitgangspositie te verzekeren. Die strategie werkte: Menu behaalde zijn eerste overwinning van het seizoen, al moest hij in de slotfase van de race wel alle zeilen bijzetten om zich Tom Coronel van het lijf te houden. Onze landgenoot kwam met de ROAL-BMW als tweede over de eindstreep en behaalde daarmee zijn tweede podiumplaats van de dag, gevolgd door Stefano D’Aste met de Wiechers-BMW, die lange tijd aan de leiding reed en uiteindelijk de best geklasseerde Independent was.


Tekst: René de Boer
Foto: FIA WTCC/Photo4


Dudukalo blijft staan bij de start, maar iedereen kan de SEAT ontwijken. D’Aste leidt vanaf pole voor Menu, Coronel, Engstler, Michelisz, Huff, Muller en Oriola. Gaandeweg de eerste vijf ronden komt Menu steeds dichterbij D’Aste. In het middenveld zijn er wat gevechten, maar opnieuw is de actie niet echt spectaculair. Darryl O’Young moet in de vijfde ronde de strijd staken vanwege een technisch probleem, opnieuw blijken de SEAT-motoren nog niet vrij van kinderziekten.

Monteiro en Dudukalo strijden om de tiende plaats en in de zesde ronde tikt Menu de BMW van D’Aste aan de linker achterkant aan. De BMW gaat dwars, maar D’Aste kan hem opvangen en Menu geeft de bijna gewonnen positier weer prijs. Even later lukt het wel, Menu neemt de leiding over, en vrijwel tegelijkertijd haalt Engstler de BMW van Coronel in en pakt zo de derde plaats.

In de slotfase krijgt de BMW van Coronel steeds meer overstuurneigingen, terwijl Menu, D’Aste en Engstler in de tiende ronde uitglijden over olie die op de baan ligt. Menu kan de leiding vasthouden, Coronel klimt op naar de tweede plaats voor D’Aste, Michelisz en Engstler. Iets verderop in het veld gaat ook Muller door de grindbak, de Fransman is achtste.

In de voorlaatste ronde is het verschil tussen Menu en Coronel nog maar vier tienden van een seconde. In de laatste ronde raakt Coronel Menu, de Zwitser gaat wijd, maar vangt de Chevrolet weer af en blijft aan kop. Coronel komt nu onder druk van D’Aste, maar uiteindelijk wint Menu voor Coronel, D’Aste, Michelisz, Engstler, Huff, Oriola, Muller.

Uitslag:
1. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze 1.6T, 13 r. in 23:03,207 (gem. 135,50 km/u)
2. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 0,861
3. Stefano D’Aste (Ita), BMW 320 TC, op 1,306
4. Norbert Michelisz (Hon), BMW 320 TC, op 1,629
5. Franz Engstler (Dui), BMW 320 TC, op 1,901
6. Rob Huff, (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 3,007
7. Pepe Oriola (Spa), SEAT Leon WTCC, op 5,704
8. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, op 6,368

Stand WK na 4 van 24 races:

1.Yvan Muller, 88
2. Alain Menu, 61
3. Tom Coronel, 58
4. Rob Huff, 57
5. Gabriele Tarquini, 44
6. Stefano D’Aste, 25

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet