Diversen

Div: Jost Capito wordt nieuwe topman Volkswagen Motorsport

120329_capito_480
Jost Capito, de nieuwe topman van Volkswagen Motorsport per 1 mei aanstaande

De 53-jarige Jost Capito wordt per 1 mei aanstaande de nieuwe topman van Volkswagen Motorsport in Hannover. Daarmee wordt hij de opvolger van oud-coureur Kris Nissen, die deze functie sinds 2003 vervulde. Ook Capito is geen onbekende in de autosport: in 1985 won hij met een Mercedes-Benz het vrachtwagenklassement in de rally Parijs-Dakar. De meeste ervaring deed hij echter op aan de management-kant: in 1989 werd hij hoofd van de Carrera Cup-organisatie bij Porsche, later werd Capito verantwoordelijk voor alle Porsche-merkencups. Van 1996 tot 2001 was hij actief bij Sauber, ondermeer als Chief Operating Officer van het Sauber-F1-team. In 2001 stapte Capito over naar Ford, waar hij een aantal jaren lang aan het hoofd stond van de wereldwijde autosportactiviteiten (ondermeer in het WK Rally) en het meest recent verantwoordelijk was voor de Performance Cars-divisie.

Tekst: René de Boer
Foto's: PR, Rebocar Automotive Productions


Het aantrekken van Capito is een volgende stap in de ontwikkeling van Volkswagen Motorsport in voorbereiding op de deelname aan het WK Rally, die vanaf 2013 gepland is. Eerder al haalde Volkswagen versterking op technisch gebied, ondermeer met ex-Sauber-man Willy Rampf en engineer François-Xavier Demaison (beter bekend onder de naam ‘FX’), die eerder actief was voor Citroën en Subaru. Ook van Citroën kwam de Belg Sven Smeets als teammanager.

120329_nissen_hamprecht
Kris Nissen, hier tijdens de Grand Prix van Macau in 2009 met teameigenaar Marian Hamprecht

Kris Nissen leidde Volkswagen Motorsport in een tijd dat de afdeling sterk veranderde, van relatief bescheiden merkencups met Beetle en Lupo en de tamelijk hopeloze Formule Volkswagen werd overgeschakeld naar de rally-raids, met als hoogtepunten de overwinningen in de Dakar-rally met de Touareg TDI. Ook in de Formule 3 werd Volkswagen internationaal een winnaar, met successen in de Euro Serie, de Britse F3 en de Duitse ATS Formule 3 Cup, niet in de laatste plaats dankzij het Nederlandse team Van Amersfoort Racing. Nissen raakte begin 2011 ernstig in opspraak toen geruchten over een wat uit de hand gelopen discussie tijdens de Grand Prix van Macau in 2010 de ronde deden en er ook elders kritiek op zijn handelwijze naar buiten kwam (ondermeer van oud-Dakar-winnares Jutta Kleinschmidt), maar uiteindelijk werd na intern onderzoek zijn positie gehandhaafd. In een officiële persverklaring prijst Volkswagen-bestuurslid Dr. Ulrich Hackenberg de inzet en verdiensten van Nissen: “Nissen heeft de autosport bij Volkswagen ver naar voren gebracht en het team tijdens de succesvolste periode tot dusver geleid.” Nissen zal zijn opvolger helpen tijdens diens inwerkperiode en daarna als adviseur voor het Volkswagen-concern beschikbaar zijn, zo luidt de officiële tekst.

120329_volkswagen_f3
Volkswagen werd tijdens de periode onder Kris Nissen een gevestigde naam in de Formule 3
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet