NASCAR

NASCAR: Schijnbeweging bezorgt Tony Stewart zege in voortijdig afgebroken wedstrijd op Fontana

Een schijnbeweging leverde drievoudig NASCAR Sprint Cup-kampioen en sluwe vos Tony Stewart de zege op Fontana op. Toen de eerste regendruppels in de 124e ronde naar beneden begonnen te sijpelen maakte de regerende kampioen een schijnbeweging om richting pits te gaan maar besloot op het allerlaatste moment achter de pace-car te blijven. Het leverde hem de overwinning op. Door regenval werden er slechts 129 van de geplande 200 ronden afgelegd.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

regen_fontana
Voor het eerst in de geschiedenis van de Autoclub Speedway moet de NASCAR Sprint
Cup-wedstrijd vanwege regen worden afgebroken.

Schijnbeweging bezorgt Tony Stewart de zege op Fontana
Een schijnbeweging om onder neutralisatie in de 124e ronde toch op de baan te blijven leverde Tony Stewart uiteindelijk toch de zege op. De regen begon in de 129e ronde serieuze vormen aan te nemen, waarop de wedstrijdleiding besloot om definitief af te breken. Voor Tony Stewart die zich als eerste achter de pace-car bevond betekende het zijn 46e NASCAR Sprint Cup-overwinning en kwam daarmee gelijk te staan met de Buck Baker, die als 14e genoteerd staat op de lijst van “All Time-winners” in de NASCAR Sprint Cup-series.

Voor Tony Stewart betekende het zijn tweede NASCAR Sprint Cup-overwinning dit seizoen. Stewart, die traditioneel een slechte seizoensstart heeft had er geen verklaring voor. “Ik weet het niet maar vind het prachtig. En ik ben trots op onze crewchief Steve Addington en ons team! The Office Depot Chevy was wel bloedsnel vandaag!” Stewart dacht overigens niet dat hij met zijn schijnbeweging Denny Hamlin voor de gek hield.

pitstop_busch
Kyle Busch had met het voortijdig afbreken van de wedstrijd geluk!

Tot aan de 124e wedstrijdronde verliep de wedstrijd op Fontana neutralisatievrij. Na de derde pitstopcyclus onder groen had Stewart met de JGR-Toyota van Denny Hamlin in zijn kielzog de leiding stevig in handen. Hamlin was in ieder geval van plan om naar binnen te gaan. “Als we op de baan gebleven waren, waren we tussen al de auto’s die naar binnen geweest waren terechtgekomen(indien er een herstart had plaatsgevonden). En het voortijdig beëindigen van de wedstrijd had onze kansen alleen maar verkleind. Je kon alleen maar een paar plekken verliezen en in het totaalpakket de overwinning prijsgeven!” aldus Denny Hamlin.

Teamgenoot Kyle Busch had met zijn JGR-Toyota een gelukje. Eerder in de wedstrijd had hij de muur geschampt waardoor de wegligging aanmerkelijk minder was geworden. Busch had dan ook weinig problemen met het voortijdig afbreken van de wedstrijd. Kyle Busch: “Het zou prachtig geweest zijn indien we de gehele wedstrijd uit hadden kunnen rijden. Aan de andere kant ben ik blij dat dit niet gebeurde, want die kleine schade had ons behoorlijk kunnen ophouden! Ik probeerde dezelfde rondetijden als Tony Stewart aan te houden, maar ik ging iets te hard en bracht mijzelf in moeilijkheden!” Dale Earnhardt Jr. werd als derde geklasseerd gevolgd door Kevin Harvick. Voor Jimmie Johnson kwam het voortijdig beëindigen van de wedstrijd als een God’s geschenk. Met een grote rookpluim kondigde de Chevy-motor al enkele ronden zijn voortijdige einde aan…. De vijfvoudige kampioen werd als 10e geklasseerd.

Uitslag
1. Tony Stewart Chevrolet 200 ronden
2. Kyle Busch Chevrolet 200 ronden
3. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 200 ronden
4. Kevin Harvick Chevrolet 200 ronden
5. Carl Edwards Ford 200 ronden
6. Greg Biffle Ford 200 ronden
7. Ryan Newman Chevrolet 200 ronden
8. Martin Truex Jr. Toyota 200 ronden
9. Kurt Busch Chevrolet 200 ronden
10. Jimmie Johnson Chevrolet 200 ronden.


winnaar_stewart_fontana
Sluwe vos Tony Stewart pakte zijn tweede overwinning dit seizoen!


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet