IndyCar

Indycar: Eerste “nieuwe generatie” pole voor Will Power in St. Petersburg

Bij aanvang van het nieuwe Indycar-tijdperk in St. Petersburg pakte Penske-coureur Will Power de allereerste pole. Met een tijd van 1.01.585 vestigde de Australiër tevens een nieuw kwalificatierecord. Saillant detail: De eerste vijf startplaatsen worden bezet door Chevrolet-aangedreven bolides.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Indycar, Honda Racing

will_power_st._petersburg
Pole voor Penske-coureur Will Power(archieffoto)

Eerste “nieuw generatie” pole voor Will Power in St. Petersburg
Het nieuwe Indycar-tijdperk met het nieuwe Dallara DW12-chassis is het weekend in gegaan met een nieuw kwalificatierecord van Penske-coureur Will Power. Het meest indrukwekkende aan Power’s prestatie was het feit dat hij de pole op versleten banden reed. En dat zelfs met een behoorlijke marge. Vooral de Chevrolet-motoren gaven in de Top 6 Qualifying de toon aan. De eerste vijf startplekken worden bezet door Chevrolet-aangedreven bolides. Simon Pagenaud kwalificeerde zich met Honda-power als zesde. De Andretti Autosport teamgenoten Ryan Hunter Reay en James Hinchcliffe kwalificeerden zich in derde en vierde positie. Hinchcliffe: “Na elke sessie wisten de Chevrolet-engineers winst te boeken. Maar niet alleen tijdens de tests dit weekend. Het is gewoonweg fenomenaal. Het heeft wel mijn ogen geopend van wat de oorlog tussen de fabrikanten gaat worden!”

Voor het eerst sinds een jaar kwalificeerden de Ganassi-coureurs Scott Dixon en Dario Franchitti zich niet de Top 6 Kwalificatie. Scott Dixon voelde zich allerminst happy met de gewichtsdistributie terwijl Dario Franchitti zich met de plaatsing van zijn rempedaal niet op zijn gemak voelde. De concurrentie sloot in ieder geval niet uit dat het Ganassi-Team zich tijdens de wedstrijd met de strijd om de kop gaat bemoeien. Will Power: “Je weet niet hoe het tempo op deze baan gaat worden en hoe het brandstofverbruik zal uitpakken. Wij weten alleen dat we over een beter tempo beschikken.”

Hoewel de eerste vijf startplekken door Chevrolet-aangedreven bolides bezet worden, is men er niet zeker van of men dit voordeel zal behouden. Mark Kent van Chevrolet: “Wij zijn er totaal niet zeker van. Het is de eerste test tegenover felle concurrentie. Wij weten niet of we echt voordeel hebben!”

Rubens Barrichello 13e
Rubens Barrichello was uitermate positief over zijn dertiende startplek. Barrichello: “In deze situatie betekent 19 jaar Formule 1 totaal niets. Het is een totaal verschillende auto, een totaal andere baan, totaal andere coureurs en een totaal andere vorm van racen. Voor de kwalificatie reed ik slechts 59 rondjes en dat is niet bijster veel. Mijn kwalificatietijd was goed genoeg om in het midden van het veld te starten! Ik bevind me nog steeds in een opwaartse lijn. Hoe meer kilometers ik maak des te beter zal ik worden. Sinds de karting heb ik geen rollende starts meer gemaakt. Voor mij worden het nieuwe knopjes, strategieën en neutralisaties. Dingen die ik nog niet veel gedaan heb. Het zal totaal nieuw voor mij zijn. Behalve voor de set-up misschien heeft mijn ervaring hier niets te betekenen. Ik denk wel dat ik na een half seizoen beter zal worden. Mijn teammaat Tony Kanaan heeft mij uitstekende adviezen gegeven. Theoretisch heeft het niets te betekenen. Je moet het in de praktijk leren.”


Top 6 Kwalificatie St. Petersburg
1. Will Power Penske DW12-Chevrolet 1m01.3721s
2. Ryan Briscoe Penske DW12-Chevrolet 1m01.5357s + 0.1636s
3. Ryan Hunter-Reay Andretti DW12-Chevrolet 1m01.9321s + 0.5600s
4. James Hinchcliffe Andretti DW12-Chevrolet 1m01.9701s + 0.5980s
5. Helio Castroneves Penske DW12-Chevrolet 1m01.9987s + 0.6266s
6. Simon Pagenaud Schmidt-Hamilton DW12-Honda 1m02.1095s + 0.7374s

lat_levitt_stp0312_01369
Simon Pagenaud. Eerste niet Chevrolet-motor!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet