NASCAR

NASCAR: Geschiedenis herhaalt zich voor Elliott Sadler tijdens Nationwide Bristol

In 2001 behaalde Elliott Sadler een NASCAR Sprint Cup-overwinning door op oude banden buiten te blijven. Gisteren herhaalde de geschiedenis zich in de Nationwide-series. Crewchief Luke Lambert gaf zijn rijder geschiedenisles.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012_sadler_bristol_1
Grote vreugde bij Elliott Sadler in Bristol met zijn RCR-Chevrolet. Hij zegevierde voor
de eerste maal in het nabijzijn van zijn ouders!

Geschiedenis herhaalt zich voor Elliott Sadler
Van de vier tot nu toe verreden Nationwide-wedstrijden wist Elliott Sadler er tot nu toe twee te winnen. Gisteren herhaalde zich de geschiedenis in Bristol. In 2001 won Sadler een NASCAR Sprint Cup-wedstrijd op hetzelfde circuit door niet voor vers rubber naar binnen te komen. Exact elf jaar later besloot zijn crewchief Luke Lambert tot dezelfde actie over te gaan. Toen Sadler via de boordradio vroeg of hij op oude banden buiten moest blijven werd hij er door zijn crewchief eraan herinnerd dat hij hier in 2001 onder dezelfde omstandigheden een wedstrijd won.” Voor Sadler betekende het de sleutel tot succes voor zijn tweede Nationwide-zege dit seizoen! Crewchief Lambert: “Ik was toen nog erg jong en zat met mijn vader op de tribunes. Maar deze wist ik mij nog perfect te herinneren!”

38 ronden voor het einde zorgde Kyle Busch voor de allerlaatste neutralisatie en in principe wil Sadler naar binnen voor vers rubber, maar crewchief Lambert weerhield hem.Elliott Sadler: “Het was een perfecte beslissing, want hij herinnerde mij eraan dat ik in 2001 hier ook niet naar binnen kwam. Omdat ik zoveel van deze baan hou, wilde ik deze wedstrijd per sé winnen!”

2012_stadion_bristol
Meer een autosportstadion, dan een racecircuit in Bristol.

Kasey Kahne en Brad Keselowski eindigden resp. als tweede en derde. Joey Logano reed met zijn JGR-Toyota ruim 119 ronden op kop maar moest uiteindelijk met een vierde plek genoegen nemen.

In de 160e ronde liet Trevor Bayne aan zijn Roush Fenway Mustang slechts twee nieuwe banden monteren en behield de leiding tot aan de 224e ronde in handen. Toen moest hij die aan Ricky Stenhouse Jr. afstaan. Met nog amper 40 ronden te gaan bedroeg de voorsprong van Stenhouse Jr. ruim 2.873 secs. op Bayne en Keselowski. Een neutralisatie voor een crash van Kyle Busch bracht de definitieve beslissing. Alleen Elliott Sadler en Kasey Kahne besloten niet naar binnen te komen voor vers rubber. Na de herstart gaf Sadler op zijn “oude” banden de volledige concurrentie het nakijken en pakte verdiend zijn tweede Nationwide-zege dit seizoen. Sadler reed 12 volledige seizoenen in de NASCAR Sprint Cup-series en kwalificeerde zich in 2004 zelfs voor “The Chase” naar de Cup. Danica Patrick eindigde als 19e op twee ronden achterstand.

2012_hornish_jr._bristol_out
Sam Hornish Jr. spint spectaculair met zijn Penske Dodge.

Uitslag
1. Elliott Sadler Chevrolet 300 ronden
2. Kasey Kahne Chevrolet 300 ronden
3. Brad Keselowski Ford 300 ronden
4. Joey Logano Toyota 300 ronden
5. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 300 ronden
6. Ricky Stenhouse Jr. Ford 300 ronden
7. Justin Allgaier Chevrolet 300 ronden
8. Trevor Bayne Ford 300 ronden
9. Kevin Harvick Chevrolet 300 ronden
10.Ryan Truex Jr. Toyota 300 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet