Diversen

Div: Radical ook in de toerwagenracerij actief!

Wist U dat de Britse firma Radical niet alleen sportscars bouwt maar sinds afgelopen weekend ook in de toerwagenracerij als motorenleverancier actief is?In het populaire Argentijnse TC2000 toerwagenkampioenschap maakte men afgelopen weekend op het circuit van Cordoba voor het eerst gebruik van de nieuwe Radical V8 motor!

Tekst Willem J. Staat
Foto’s TC 2000 Media

2012_radical_engine
De gloednieuwe Radical V8 TCX motor wordt de komende drie jaar in het Argentijnse
TC2000 kampioenschap gebruikt.

Radical ook in de toerwagenracerij actief!
Het Argentijnse TC 2000 toerwagenkampioenschap wordt dit jaar voor de 33e maal gehouden. Onder de lijst van kampioenen vind je namen als Norberto Fontana en Juan Traverso, die in Europa veel ervaring opdeden. Tot eind 2011 maakte men in het TC2000 kampioenschap gebruik van 2.2L 4 cilinder Berta motor die gebaseerd was op een Ford Duratec-blok.

Klachten van Tv-regisseurs en kijkers hebben ertoe geleid dat het Argentijnse TC2000 kampioenschap naar een andere motorenleverancier moest gaan uitkijken. De auto’s die je het beste met een WTCC-auto kon vergelijken waren te langzaam en oogden niet spectaculair genoeg voor de Argentijnse TV-kijker!

2012_mattias_rossi_toyota
Regerend kampioen Mattias Rossi met de Toyota Corolla won de allereerste
wedstrijd van het nieuwe reglement in Cordoba.

De organisatoren van het Argentijnse TC2000 kampioenschap besloten daarop contact te zoeken met de Britse firma Radical die speciaal hiervoor een 2.7L V8 motor ontwikkelde, die ongeveer 430 pk. levert. De intentie was om de oude 2.2L motoren in een speciale klasse te continueren maar daar maakte afgelopen weekend in het Argentijnse Cordoba dan ook niemand gebruik van. De switch naar V8-motoren betekende dat zowel Ford en Fiat zich officieel uit het kampioenschap terugtrokken. In handen van diverse privé-teams blijven de merken echter actief. Om aan het kampioenschap te kunnen deelnemen moet de auto wel in Argentinië geassembleerd zijn. Chevrolet, Honda, Peugeot en Renault zetten allemaal “fabrieks”-ondersteunde teams in.

Op het bijgevoegde filmpje de eerste vijf ronden van het nieuwe kampioenschap. Luister goed naar de fraaie V8 Sound.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet