WTCC

WTCC: Drievoudige Chevrolet-zege na spectaculaire race

120311_wtcc_monza_r2_chevrolets
Uiteindelijk was er een drievoudige zege voor Chevrolet, maar dat ging niet zonder slag of stoot

In een bijzonder spectaculaire race, die zeker tot de betere van de laatste jaren gerekend mag worden, behaalde Yvan Muller zijn tweede WTCC-overwinning op rij. Ondanks dat de Fransman in de tweede ronde een tik kreeg en door het gras gleed, wist hij uiteindelijk toch de overwinning veilig te stellen. Achter hem completeerden Alain Menu en Rob Huff de drievoudige Chevrolet-zege. Tom Coronel eindigde na een bijzonder sterk gereden race op de vierde plaats.


Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo4


Dudukalo strandt al op weg naar de startopstelling: de elektronicaproblemen aan zijn SEAT lijken toch ernstiger te zijn dan vermoed. Oriola start vanuit de pitstraat. Michelisz pakt de leiding voor Coronel, MacDowell en D’Aste. Menu dreigt in de chicane in de rondte te gaan, maar vangt nog net zijn auto af. Hij heeft een tik links achter gekregen. Aan het begin van de tweede ronde gaat het mis: Huff rijdt achterin de auto van Muller, Tarquini wordt geraakt, gaat in de rondte en valt uit. In de tweede ronde opent Coronel de aanval op Michelisz, maar vanwege de gele vlaggen in de chicane leidt dat tot niks. Michelisz leidt voor Coronel, MacDowell, D’Aste, Muller, Menu, Huff, Engstler, Monteiro en Cerqui.

120311_wtcc_monza_r2_incident
Incident in ronde 2: Muller gaat dwars na een tik van Huff, ook Tarquini is al geraakt

D’Aste haalt in de vierde ronde bij het uitkomen van de eerste chicane MacDowell in en is daarmee derde achter BMW-merkgenoten Michelisz en Coronel. MacDowell laat zich verder terugvallen ten gunste van de Chevy-fabrieksrijders. Muller maakt snel korte metten met D’Aste en is in de vijfde ronde al derde achter Coronel. In ronde zes blijft Muller bij het aanremmen van de chicane langer op het gas en neemt zo de tweede plek over van Coronel.

Een ronde later pakt Coronel op de binnenbaan de tweede plek van Coronel terug, maar daarna gaat Muller er weer voorbij en ook Menu passeert Coronel. Even later pakt Muller de leiding ten koste van Michelisz, Menu schuift door naar de tweede plaats, terwijl Michelisz in korte tijd naar de vijfde plaats achter Coronel en Huff terugvalt. De Hongaar heeft met zijn BMW een duif geraakt, waarmee de luchtinlaat van zijn auto deels geblokkeerd is (zie Youtube-flimpje, niet geschikt voor vogelliefhebbers...)In ronde acht passeert Huff Coronel voor de eerste chicane en completeert daarmee het Chevrolet-trio op de eerste drie plaatsen. Coronel is vierde en kan als enige de aansluiting behouden, dan volgt er een enorm gat naar Michelisz, die de achter hem rijdende D’Aste, Engstler en MacDowell ophoudt. Even later valt Michelisz terug naar de achtste plaats. Uiteindelijk wint Muller voor Menu, Huff, Coronel, D’Aste als beste privérijder, Mac Dowell, Michelisz, Cerqui en Rydell.

120311_wtcc_monza_r2_podium
Podium na race 2 met vlnr Chevrolet-sportchef Eric Nève, Alain Menu, Yvan Muller, Rob Huff en beste privateer Stefano D'Aste, geflankeerd door de Valvoline-dames

Uitslag:

1. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, 12 r. in 20:07,543
2. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze 1.6T, op 0,307
3. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 0,613
4. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 0,993
5. Stefano D’Aste (Ita), BMW 320 TC, op 6,125
6. Franz Engstler (Dui), BMW 320 TC, op 6,705
7. Alex MacDowell (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 7,247
8. Norbert Michelisz (Hon), BMW 320 TC, op 10,238

Stand na 2 van 24 races:

1. Yvan Muller, 54 punten
2. Rob Huff, 35
3. Alain Menu, 26
4. Tom Coronel, 22
5. Gabriele Tarquini, 20
6. Rickard Rydell, 14
7. Stefano D’Aste, 10
8. Alex MacDowell, 10


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet