V8 Supercars

V8 Supercars: Jamie Whincup zorgt voor “All Time Great Drive” in Clipsal 500!

Regerend V8 Supercarkampioen Jamie Whincup behaalde op het stratencircuit van Adelaide met zijn Team Vodafone-Holden Commodore VE de 53e en waarschijnlijk meest indrukwekkende overwinning uit zijn carrière. Tijdens de V8 Supercarseizoensopener in Adelaide pakte de regerende kampioen na een fantastisch gereden wedstrijd zijn 53e zege. Mogelijk één van de beste uit zijn carrière!

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Team Vodafone/SBR/BJR/FPR Racing

2012_whincup_adelaide
Jamie Whincup reed in Adelaide een fantastische wedstrijd. Een klassieker die de
geschiedenisboeken ingaat.

Indrukwekkende zege Jamie Whincup
De 53e zege van regerend kampioen Jamie Whincup tijdens de Clipsal 500 op het stratencircuit van Adelaide is naar alle waarschijnlijkheid de grootste uit zijn carrière. Tijdens de warming-up raakte Whincup de muur en moest de stuurinrichting van zijn Holden Commodore zelfs nog hersteld worden. Vanuit een vijfde startplek maakte hij tegenover zijn teamgenoot Craig Lowndes geen schijn van kans. Met een driestop strategie leek hij kansloos. Toen de koplopers in de slotfase brandstof moesten besparen leken de kaarten plotseling zijn kant uit te vallen. In de slotfase wist verbrak Whincup 20 minuten lang achter elkaar het ronderecord! Zeven ronden voor het einde naderde Whincup de leidende FPR Ford van Will Davison.

Toen de FPR Ford Falcon in de allerlaatste ronde met brandstofproblemen te kampen kreeg, greep Whincup zijn kans en pakte een emotionele 53e V8 Supercarzege. In de week voorafgaande aan de Clipsal 500 overleed zijn vader. Jamie Whincup: “Ik geloof wel dat dit mijn beste race ooit was.Met de driestop strategie paste het plaatje achteraf precies. Maar eigenlijk werkt dit nooit. Ik probeerde zo dicht mogelijk bij mijn teamgenoot in de buurt te komen en probeerde juist deze strategie te vermijden. Iedereen die de autosport begrijpt weet dat er van alles kan gebeuren. Ik probeerde alleen maar te racen en mijn hoofd koel te houden.Het was een fantastische wedstrijd. Maar verder wil ik geen verklaring geven.”

Bij de allerlaatste reguliere stop werden er nog eenmaal banden gewisseld en brandstof bijgevuld. In zevende positie keerde Whincup op de baan terug. Omdat de koplopers vanwege een safetycarfase brandstof moesten besparen, greep de Team Vodafone-coureur achter FPR-coureur Will Davison zijn kans. Insiders omschreven de wedstrijd van “Whincup” als een “All Time Great Drive”

Teamgenoot Craig Lowndes, die vanaf pole vertrok, liep in de 50e ronde een lekke band op. Een snelle inhaaljacht leverde alsnog de vierde plek op. Toll Holden-coureur Garth Tander greep direct de kop, maar achter hem ging het fout toen teamgenoot James Courtney de muur raakte en een kettingreactie teweeg bracht waarvan Jason Bright en Taz Douglas het slachtoffer werden. Courtney bleef ongedeerd. Bright werd met schouderletsel naar het ziekenhuis getransporteerd.

2012__will_davison_adelaide
De FPR Ford Falcon van Will Davison viste achter het net voor de zege.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet