24H Series

Div: Audi op pole voor 12H Bathurst, zesde startplek Jeroen Bleekemolen

120225_bathurst_quali_audi_scenic
De pole-winnende Audi R8 (met kangoeroe erop) voor de Mount Panorama

Een jaar na de dubbelzege voor Audi in de Armor All Bathurst 12 Hour staat er ook dit jaar een Audi R8 LMS op pole-position voor de Australische lange-afstandsrace op het Mount Panorama-circuit. Een totale kwalificatietijd van 6:28,65 minuten, resulterend uit de snelste afzonderlijke rondetijden van de drie coureurs Christer Joens, Christopher Mies (beide Duitsland) en Darryl O’Young (Hong Kong) leverde de Audi met het startnummer 1, ingezet door het Duitse team Phoenix Racing, de pole op. Achter de Audi volgen twee Ferrari 458 Italia’s, met de auto van Maranello Motorsport met startnummer 17 (Allan Simonsen, Dominik Farnbacher, John Bowe, Peter Edwards) op de tweede plaats en de identieke auto van Clearwater Racing met startnummer 33 (Weng Mok, Craig Baird, Matt Griffin) op de derde plaats. Jeroen Bleekemolen vertrekt met zijn teamgenoten Tim Slade, Peter Hackett en Bret Curtis in de Erebus-Mercedes-Benz SLS AMG vanaf de zesde positie, achter de JBS-Lamborghini en de tweede Phoenix-Audi.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions


120225_bathurst_quali_sls
Zesde startplaats voor de Erebus-Mercedes met Jeroen Bleekemolen

De kwalificatie voor de Armor All Bathurst 12 Hour was opgedeeld in twee sessies. In de vroege ochtend op zaterdag was er de eerste kwalificatie van 90 minuten, gevolgd door een tweede sessie van 30 minuten aan het einde van de middag. Voor de meeste teams waren de tijden in de ochtend echter sneller en daarmee bepalend voor hun positie in de startopstelling. Het enige team in de top tien dat in de tweede heat zijn positie wist te verbeteren, was het Duitse team Black Falcon Racing, waarvan de Mercedes-Benz SLS AMG opklom van de tiende naar de negende plaats.Overigens zeggen de kwalificatietijden niet alles over de ware krachtenverhoudingen tussen de snelste auto’s in het veld, want in de GT3-klasse hadden alle teams zich ten doel gesteld, in de vrije trainingen en de kwalificatie geen rondetijden onder de 2.08 minuten te rijden. Hadden ze dat wel gedaan, dan hadden ze voor de race 50 kilogram extra ballast in de auto gekregen, en dat wilde iedereen uiteraard voorkomen.

120225_bathurst_quali_breukers_thijssen
Ivo Breukers (links) en Henk Thijssen rijden met de Red Camel-SEAT Leon TDI

Geen idee over de verdere verdeling van de startplaatsen
De verdeling van de overige startplaatsen blijft overigens vooralsnog een raadsel, omdat de organisatie alleen een lijstje met de eerste tien teams publiceerde. Zo moeten we dus bijvoorbeeld de startpositie van de SEAT Leon TDI van het Nederlandse Red Camel-team, bestuurd door onze belde landgenoten Henk Thijssen en Ivo Breukers en de Australiër Martin Bailey, schuldig blijven. We zijn inmiddels tweeënhalf uur na het einde van de kwalificatie, het perscentrum is nagenoeg leeg en als de organisatie hier niet in staat is om een cummulatieve tijdenlijst te leveren, dan houdt het voor ons ook op, helaas.

De race start morgen om 6.15 uur lokale tijd (zaterdag 20.15 uur in Europa) en eindigt twaalf uur later om 18.15 uur lokale tijd (zondag 8.15 uur in Europa). Live-timing en -streaming is te vinden op de website van het evenement: www.bathurst12hour.com

Uitslag:
1. Mies/O’Young/Joens, Phoenix-Audi R8 LMS, 6:28,65
2. Simonsen/Farnbacher/Bowe/Edwards, Maranello-Ferrari 458 Italia, 6:29,61
3. Mok/Baird/Griffin, Clearwater-Ferrari 488 Italia, 6:29,63
4. Lago/Russell/Park, JBS-Lamborghini LP600, 6:29,73
5. Lowndes/Luff/Eddy, Phoenix-Audi R8 LMS, 6:32,25
6. Slade/Bleekemolen/Hackett/Curtis, Erebus-Mercedes-Benz SLS AMG, 6:39,68
7. Patterson/Li/Yu, United Autosport-Audi R8 LMS, 6:45,41
8. Tinkler/Johnson/Richards, Hunter Sports Group-Porsche 997 GT3 Cup, 6:54,20 (1e klasse B)
9. Wilson/Breslin/Mehta/Breslin, Black Falcon-Mercedes-Benz SLS AMG, 7:01,05
10. O’Donnell/Niall/McLennon, Porsche 997 GT3 Cup, 7:10,39
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet