24H Series

Div: 12H Bathurst al voor de start over voor Peter Kox

120225_bathurst_quali_lambo_doek
Nooit een goed teken: raceauto onder doek

Voor Peter Kox, die dit weekeinde zou deelnemen aan de 12-uursrace van Bathurst in Australië met een Lamborghini Gallardo LP560 van het Australische Consolidated Chemicals-team, is het evenement al over voordat de race begonnen is. In de eerste kwalificatie op zaterdagochtend crashte teameigenaar Ted Huglin de auto zwaar in de eerste bocht, die heel toepasselijk de naam 'Hell's Corner' draagt. Uit de datalogging van het team bleek, dat de Lamborghini met een kracht van niet minder dan 11 G de muur raakte. De schade was dan ook zodanig, dat die ter plekke niet meer kon worden gerepareerd. Peter Kox ging al op zoek naar een eerdere vlucht naar huis. "Jammer, want een paar rondjes in de training is natuurlijk niet waarvoor ik helemaal hiernaartoe ben gekomen", aldus de Eindhovenaar. Niettemin beschikt Kox inmiddels wel over voldoende circuitkennis, want in november nam hij als voorbereiding op de 12-uursrace al deel aan een lokaal evenement in Bathurst met hetzelfde team en de Lamborghini. "Die baan hier is natuurlijk fantastisch, ik ben blij dat ik die nu ook op mijn lijstje heb", zei Kox.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions


120225_bathurst_quali_kox_bleekemolen
Kox in gesprek met Jeroen Bleekemolen, die dit weekeinde met een Mercedes-Benz SLS AMG rijdt

Met 75 jaar nog een nieuwe Lambo GT3

Opmerkelijk: coureur Huglin, die niet alleen eigenaar van het Consoildated Chemicals-raceteam is, maar ook leiding geeft aan het gelijknamige bedrijf, begon negen jaar geleden met racen. Toen was hij 66 jaar oud, dus niet bepaald een jong talent. Hij reed aanvankelijk met een Ferrari 550, ondermeer samen met Allan Simonsen, en rijdt sinds een aantal jaren in een regionaal sportwagenkampioenschap in Australië. Nu is hij dus 75 jaar oud, maar dat weerhield hem er bijvoorbeeld niet van om vorig jaar nog bij Reiter Engineering een Lamborghini aan te schaffen en daarmee ook in Bathurst te rijden. Huglin zou de auto naast Peter Kox ook delen met Luke Searle en Cameron McConville, die al eerder lange-afstandsraces in Bathurst won.

120225_bathurst_lambo_action
Toen was hij nog heel: Lamborghini op vrijdag in de vrije training

Weer vol programma voor Kox

Hoewel hij nog geen volledige zekerheid heeft over zijn programma voor het komende seizoen, staat het wel vast dat Peter Kox ook dit jaar bepaald niet te klagen zal hebben over een gebrek aan activiteiten. Gepland is in ieder geval weer de deelname aan de Duitse ADAC GT Masters - dit jaar zoals bekend voor het eerst ook op Circuit Park Zandvoort, van 4 tot en met 6 mei - en de inschrijving voor de Blancpain-serie, beide met een Lamborghini van het Duitse team Reiter Engineering, waarvoor Kox al vele jaren uitkomt. Zijn teamgenoot wordt daarbij naar alle waarschijnlijkheid de Duitser Bernhard Müller. Of Kox ook in Le Mans aan de start verschijnt, staat nog niet vast. "Daar ben ik nog niet echt mee bezig geweest, maar als er een kans is, dan natuurlijk graag!"

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet