NASCAR

NASCAR: Tony Stewart en Matt Kenseth winnen Gatorade-kwalificatiewedstrijden op Daytona

De twee 60 ronden tellende Gatorade-kwalificatiewedstrijden voorafgaande aan
”The Great American Race” a.s. zondag zijn gewonnen door regerend kampioen Tony Stewart en Roush Fenway Ford coureur Matt Kenseth. Met drie auto’s in de Top 4 zijn de Roush Fenway Ford’s zeker favoriet.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2011_tony_stewart_gatorade_1
Teameigenaar-coureur, regerend kampioen Tony Stewart wil na 13 pogingen eindelijk
de Daytona 500 a.s. zondag op zijn naam schrijven. Of het lukt?

Stewart en Roush Fenway sterk op Daytona
Hoewel regerend kampioen Tony Stewart al 17 races op de Daytona International Speedway gewonnen heeft, ontbreekt de belangrijkste, de Daytona 500 na dertien pogingen nog steeds op zijn CV. Stewart liet er tijdens de Gatorade-kwalificatiewedstrijd over bestaan dat hij tot de favorieten behoort. Tony Stewart: “Ik denk dat wij onze concurrenten hebben laten zien dat wij over een goede auto beschikken. Ik wilde ze duidelijk laten zie hoe sterk wij zijn. Ik denk dat dit op dit moment een voordeeltje is, omdat ze net zo snel willen zijn. En je weet als je over een auto beschikt die vooraan rijdt, dan willen ze bij je in de buurt komen! Wij hadden de zaak vandaag volledig onder controle!”

In zijn achteruitkijkspiegels zag Stewart in de laatste ronde zijn rijdster Danica Patrick crashen. “Ik zou een replay moeten zien, want ik kon niet zien hoe het begon. Van het weinige dat ik waarnam denk ik dat ze het goed deed. Daar heb ik nooit aan getwijfeld. Het is voor haar nu een beetje moeilijk omdat ze het vertrouwen moet winnen en dat zij solide genoeg is om goede beslissingen te nemen! Maar ik ben er zeker van dat zij het vertrouwen van andere coureurs zal winnen!” aldus Tony Stewart. Dale Earnhardt Jr. eindigde als tweede achter de regerende kampioen.

In de eerste wedstrijd reed Mike McDowell bij David Gilliland binnen en die sleepte vervolgens Juan Pablo Montoya en Paul Menard mee. Menard had op de NASCAR-organisatie de nodige kritiek. Ook in de Shoot Out afgelopen weekend was Menard al het slachtoffer van een aanrijding geworden.

Menard: “Het is een puinhoop. NASCAR probeert het wedstrijdfysiek te bepalen. De wedstrijdfysiek zegt dat twee auto’s elkaar “duwen” en met reglementsveranderingen trachten zij dit te voorkomen. Ik noem dit hybride in groepjes rijden en tandem racen! Het veroorzaakt een behoorlijk onveilige situatie.”

2012_gatorade_winnaar_tony_stewart
Tony Stewart won 17 maal op Daytona. Maar de belangrijkste ontbreekt nog steeds
in zijn collectie.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet