Diversen

Div: Racende milieuactiviste Leilani Munter promoot shockerende film op Daytona

Afgelopen weekend kwam de ARCA-series(een opstapklasse richting NASCAR) eveneens op de Daytona International Speedway in actie. De 83 ronden tellende wedstrijd werd gewonnen door ene Bobby Gerhart met een Chevrolet. In de aanloop naar de wedstrijd afgelopen zondag ging de grootste aandacht uit naar de racende milieuactiviste Leilani Munter die al eens eerder in de kolommen van autosport.nl verscheen! Dit jaar werkt zij een programma van tien ARCA-wedstrijden af.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s ARCA/Speedwaymedia

2012_leilani_1
Leilani. Hart op de goede plaats voor de autosport en
het milieu!

Racende milieuactiviste Leilani Munter promoot shockerende film
In de ARCA-wedstrijd afgelopen zondag werd Leilani Munter als 36e geklasseerd en was daarmee de beste vrouwelijke deelneemster. Milka Duno werd als 37e geklasseerd en Sloan Henderson als 40e. Waarschijnlijk trok Munter achteraf meer media-aandacht dan de crash van Jeff Gordon of Sprint Cup-pole-winnaar Carl Edwards. Haar slechte resultaat was mogelijk het gevolg van een slechte motor of een verkeerde ontstekingsbox. Het was niet de wijze waarop zij haar 36e verjaardag wilde vieren. De persoonlijke slogan van Leilani luidt dan ook “Het leven is kort. Race Hard en Leef Groen!”

Ditmaal maakte Munter op Daytona met haar Dodge promotie voor de shockerende film “The Cove”. Hiermee trachtte zij miljoenen fans te bereiken om de gruwelijke dolfijnenslachting in Japan aan de kaak te stellen!

Munter: “Van alle wedstrijden die ik gereden heb betekende deze auto voor mij het meest. Ik wil gewoon dat de mensen deze film zien! Ik voel mij hier nauw mee verbonden.”Voor het goede doel reed zij U$ 50.000 bij elkaar, maar wil dit bedrag op Talladega verdubbelen.

De film “The Cove” heeft inmiddels 70 internationale Awards gewonnen. “The Cove” werd in 2009 met verborgen camera’s vervaardigd en moet het grote publiek wakker schudden. Toen Munter de film zag besloot zij in 2010 samen met haar man naar Japan te gaan. Naar aanleiding van hetgeen zij daar zag besloot zij dit met haar racepassie te combineren. Om de wereld hiervan bewust te laten worden filmde zij zelf de dolfijnenslachtingen. Ook weerstond zij op zee een tyfoon en moest het vijf dagen lang zonder vocht stellen. De Japanners slachten per jaar maar liefst 23.000 dolfijnen af, waarvan 2000 in Taiji, waar Leilani verbleef.Op 9 december 2011 zorgde Leilani er met andere activisten voor dat de Empire State Building drie dagen lang rood gekleurd werd als hommage aan de omgebrachte dolfijnen. Tevens werkte zij nauw samen met Ric O”Barry uit de jeugdserie “Flipper” die in de zestiger jaren ook in Nederland een groot succes was. Bij de Empire State Building actie opperde Leilani het idee om via haar raceactiviteiten een boodschap aan het grote publiek te brengen. “Wij willen de mensen hiermee op de hoogte brengen van wat er allemaal gebeurt. Ook het team van Tony Marks Racing waarvoor zij reed was diep onder de indruk. Na het zien van de film kwam één van de teamleden naar mij toe en verklaarde dat hij er absoluut geen idee had van wat er allemaal in Japan gebeurt, totdat hij de film gezien had! Ik wil namelijk bereiken dat de mensen de film zien en dat deze slachtingen stoppen.”

Alleen op Daytona maakte Leilani promotie voor deze film. Voor de negen andere wedstrijden voert zij onderhandelingen voor identieke doelen. Leilani: “Wij moeten ervoor zorgen dat er een betere wereld komt”.

2012_no12covecar1
Leilani in actie met haar Dodge op Daytona afgelopen weekend!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet