Diversen

Div: Circuit Zolder in de Rallyesport en kondigt plannen 2012 aan

Circuit Zolder is fier vandaag te mogen aankondigen dat André Lotterer, de winnaar van de jongste 24 Uren van Le Mans, mede dankzij de Belgian Audi Club zijn doop zal beleven in rally.

Tekst en Foto PR

2012_circuit_zolder
André Lotterer verdedigt de kleuren van Circuit Zolder in de Historische Rallyesport

Le Mans Winnaar André Lotterer verdedigt Circuit Zolder kleuren in Boucles de Spa
De van geboorte Duitse rijder met een zeer nauwe link met ons landje (zijn moeder woont nog steeds in Nijvel, overigens zijn Europese thuishaven) zal immers op 18 februari deelnemen aan de populaire Boucles van Spa. Hij zal hiervoor bijgestaan worden door Jean-Marc Fortin, die in 1996 en 1998 aan de zijde van Grégoire de Mevius de Spa-klassieker twee keer won. Voor deze unieke gelegenheid zal André zijn vertrouwde Audi R18 TDI verruilen voor een nieuwe Porsche 911 SC van 1977. Het betreft een groep 3 voorzien van een drielitermotor, die door Delahaye Classic werd opgekitteld tot zo’n 220 pk en uiteraard de kleuren voert van Circuit Zolder, maar ook van een vroeger zeer bekende rood-witte sponsor. Het is een eerbetoon aan zijn vader Henri, in de jaren tachtig ingenieur van de Porsches van RAS Sport.

« Ik ben gelukkig en ongeduldig om te kunnen starten in mijn eerste rally, » stelt de dertigjarige ex-Jaguar-testrijder in F1. « Hoewel ikzelf aantrad in karting, ging ik in de periode dat mijn vader in Châtelet werkte vaak mee naar de Belgische rally’s. Ik volgde de assistentie. Ik herinner mij nog goed de dag, ik was vijf jaar of zoiets, dat mijn vader met de Belga Porsche thuis voor de deur stopte omdat hij enkele tests uitvoerde. Daarop bracht hij mij in de Porsche naar school. Ik droomde van rally ! Op het ogenblik dat Olivier de Wilde mij tijdens de 1000 Km van Spa kwam vragen om deel te nemen aan de Legend Boucles, heb ik niet lang getwijfeld om mijn akkoord te geven. Enkele weken later zagen we elkaar opnieuw in Le Mans en had hij gezegd : als je Le Mans wint, nodigen wij je uit voor Spa! Ik heb mijn opdracht volbracht en hij hield woord dankzij de steun van Circuit Zolder (waar ik in 2000 in mijn eerste F3-race op het podium eindigde) en de Belgian Audi Club. Ik houd eraan om de heren Thierry Deflandre en J.G. Mal-Voy, maar ook Dr Wolfgang Ullrich van Audi Sport te bedanken. Hij gaf mij toestemming om te racen in een Porsche. »

Na een eerste korte test beseft André dat hem een moeilijke opdracht wacht. « Vooral als het sneeuwt ! Omstandigheden die je op circuit zelden ervaart. Voor mijn doop in deze discipline kan dat tellen. Ik weet dat ik uitkom voor een goed team en een uitstekende co-rijder naast mij krijg om mij te begeleiden en desnoods te kalmeren. Ik heb wel begrepen dat ik deze rally niet kan winnen en dat ik niet zo hard en laattijdig in de remmen moet gaan zoals op circuit, op gevaar de eerste regelmatigheidsproef niet vol te maken. Ik ga het dus kalm aan doen. Mijn voornaamste doel is niet van de baan te sukkelen en geen onnodige schade op te lopen. Als dat allemaal lukt, denk ik niet ver van een Top 20 te kunnen finishen.»

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet