Dutch GT4

Dutch GT: Veelbelovende ontwikkelingen in aanloop van nieuwe seizoen

480_ende_op_kop_6227

Met nog twee maanden te gaan tot de start van het nieuwe seizoen van het Dutch GT Championship, worden de plannen steeds duidelijker. Het Dutch GT zal in 2012 rijden op banden geleverd door Avon Tyres. Las Moras Racing Team, PS Autosport, Marcos Racing International en Racing Team Holland by Ekris Motorsport zullen allen waarschijnlijk twee auto’s inzetten. Het raceteam van Porsche Centrum Eindhoven verschijnt met een tot GT4 getransformeerde Porsche GT3 Cup-auto aan de start. Nooren Autosport heeft de eerste racekilometers met haar hagelnieuwe BMW er inmiddels opzitten. Daarnaast zijn ook Day V Tec, PG Motorsport en Musch Motorsport achter de schermen druk bezig om dit seizoen (weer) hun opwachting te maken in de eredivisie van de nationale autosport. De laatste schakel van de kalender is inmiddels bekend: in het weekeinde van 17 tot 19 augustus wordt er – samen met de Europese GT4-klasse – gereden op de Slovakiaring in Slowakije.

Tekst: PR
Foto's: Chris Schotanus, Co van der Gragt en Klaas Norg

Avon Tyres is de officiële bandenleverancier van het Dutch GT Championship. Tijdens de Balance of Performance op 5 en 6 maart zal door SRO (Stéphane Ratel Organisation) bepaald worden welke auto op welk type banden zal rijden. Tevens zal er tijdens alle raceweekeinden van het Dutch GT een specialist van Avon aanwezig zijn.

Naast de algemene overwinning en het kampioenschap, werd er afgelopen jaren ook gestreden om de Legend Cup. Deze divisie zal in 2012 plaatsmaken voor een nieuwe subklasse, waar ‘zilveren’ rijders van 55 jaar en ouder en ‘bronzen’ rijders vanaf 35 jaar onderling zullen strijden. De coureurs worden op basis van race-ervaring en behaalde resultaten door een commissie ingeschaald als goud, zilver of brons. Alle mogelijke combinaties van rijders per auto zijn toegestaan en de ‘kleur’ maakt voor het algemeen klassement geen verschil. De succesgewichten en het race format blijven ten opzichte van vorig seizoen ongewijzigd. Drie weekeinden zullen samen met de Europese GT4 Cup gereden worden, waardoor de Nederlandse rijders zich met hetzelfde materiaal aan hun Europese collega’s kunnen meten.

480_camaro_2325

Las Moras Racing Team
Las Moras Racing Team zal met twee Chevrolet Camaro’s aan de start verschijnen. Een Camaro wordt bezet door het nieuwe duo Duncan Huisman – Max Braams. Huisman: “Het is voor het eerst sinds 1997 dat ik niet met een BMW in actie kom. Maar ik ga, na twee keer vicekampioen te zijn geworden, dit jaar onveranderd weer voor het kampioenschap in de Nederlandse koningsklasse. Ik zal Max zo goed mogelijk begeleiden om hem naar het niveau te helpen van de meer ervaren rijders. Daar heb ik tenslotte zelf ook wat aan, als we samen de hoofdrace rijden.” Luc Braams zal waarschijnlijk de tweede Camaro besturen. Wie zijn teamgenoot wordt is nog niet bekend.

480_actie_bmw_0655

PS Autosport
Het ziet er naar uit dat PS Autosport dit seizoen aan de start verschijnt met twee BMW M3’s. Een BMW met tenminste Peter Stox en een met Marcel van Rijswick. “Wie onze teamgenoten worden, hangt nog af of zij hun budget rond weten te krijgen”, legt coureur en teameigenaar Stox uit. “Maar ik heb er een goed gevoel bij dat we met twee BMW’s zullen meedoen. We zijn druk bezig om de laatste sponsors over de streep te trekken.”

480_freebird_5667

Marcos Racing International
Cor Euser wil voor zijn team Marcos Racing International nog een tweede Lotus Evora aanschaffen. “Ik wil graag weer samen met Dick Freebird op een auto rijden en daarnaast heb ik diverse geïnteresseerden voor een tweede Lotus”, aldus Euser. “Ik hoop hier spoedig meer duidelijkheid over te hebben.”

Nooren Autosport
Marcel Nooren kocht een nieuwe en waarschijnlijk de laatst geproduceerde BMW M3 GT4 bij BMW Motorsport. 16 januari reden Maik Barten en hij ter voorbereiding op het Dutch GT-seizoen de eerste racemeters met de bolide op Circuit Park Zandvoort. “Het ging goed, ook al lag de temperatuur rond het vriespunt. En ondanks dat de omschakeling van een BMW 123d naar een M3 GT4 voor het hele team een flinke stap is, waren we snel aan de auto gewend”, vertelt Barten. “De laatste aanpassingen worden nu aan de auto doorgevoerd, zodat we wellicht later deze maand een testdag of tijdens de laatste race van het Winter Endurance Kampioenschap weer kunnen rijden. Ik kan niet wachten!”

Musch Motorsport
Derek Musch, teameigenaar van Musch Motorsport, is deze week naar Groot-Brittannië afgereisd om een BMW M3 te bekijken voor deelname aan het Dutch GT. Het gaat om de auto die vorig seizoen in de Europese GT4 Cup door onder andere Christopher Stockton en Kevin Veltman werd bemand.

PG Motorsport
Sjaco Griffioen, die vorig jaar de helft van de Dutch GT4-races meereed, is bezig om dit seizoen weer in actie te komen in de eredivisie van de nationale autosport. Griffioen: “We zijn met een grote sponsor bezig om namens PG Motorsport twee omgebouwde Porsches uit de Carrera Cup in te gaan zetten. Met behalve ik, ook twee professionele coureurs.”

480_lammers_6262

Porsche Centrum Eindhoven
Ook het team van Porsche Centrum Eindhoven, dat vorig seizoen in actie kwam met topcoureurs Phil Bastiaans en Jan Lammers, zal dit seizoen een tot GT4 getransformeerde Porsche GT3 Cup-auto inzetten.

480_ricardo_blij_4152

Racing Team Holland by Ekris Motorsport
Kampioen Ricardo van der Ende liet reeds weten in 2012 namens Racing Team Holland by Ekris Motorsport zijn titel te zullen verdedigen. Wie zijn teamgenoten op de tweede BMW M3 worden, is nog niet duidelijk.

De start van het nieuwe seizoen van het Dutch GT Championship is 7 en 9 april, tijdens de Kruidvat Gillette Paasraces op Circuit Park Zandvoort. Voor meer informatie: www.dutchgt.nl.

Kalender Dutch GT Championship seizoen 2012
06 – 09 april Kruidvat Gillette Paasraces Zandvoort
25 – 28 mei Profile Tyrecenter Pinksterraces Zandvoort
06 – 08 juli Superleague Grand Prix Zolder (B)
13 – 15 juli Masters of Formula 3 Zandvoort
17 – 19 augustus Slovakiaring * Slowakije
14 – 16 september Spa Francorchamps * Spa (B)
05 – 07 oktober Formido Finaleraces * Zandvoort

*in combinatie met GT4 European Cup

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet