Diversen

Div: Overwinteren in Zuid Afrika

zwartkops_01

Arthur Dekker verblijft momenteel samen met een aantal Nederlandse coureurs in Zuid Afrika en doet vanuit het warme zuiden verslag van deze fraaie (autosport)reis.

Tekst: Arthur Dekker
Foto’s : Carlo Senten

Winter in Nederland, de autosport ligt vrijwel stil op het Winter Endurance Kampioenschap na. Er is een optie om deze voor autocoureurs saaie periode door te komen. Je zoekt een goede reisleider in de vorm van Michiel Campagne (die inmiddels wel zo’n beetje de weg weet naar en in Zuid Afrika), je zoekt gelijkgestemden en verstuurt raceauto’s naar Zuid Afrika. Zo komt het dat op het circuit van Zwartkops, tussen Johannesburg en Pretoria, eind januari Nederlandse raceauto’s en coureurs te vinden zijn

zwartkops_11

zwartkops_02

Tijdens de 11th International op 28 en 29 januari werden circa 19 races per dag verreden bij temperaturen tot zo’n 35 graden Celsius. Er werd daarbij in diverse klassen gestreden. Nu is autosport in Zuid Afrika van een ander kaliber dan bij ons in Nederland. Gezien de historie van het land zijn er minder originele raceauto’s te vinden en is er hier en daar een andere interpretatie van ‘origineel’ dan bij ons. Maar dat brengt wel spectaculaire auto’s op de baan.

zwartkops_03

In de Pre 1964 Grand Central Sports & GT plus Pre 1961 Saloons werd Michiel Campagne 6e met de Corvette Stingray. Han in ’t Veld werd 13e met de TVR Griffith en Frans van Maarschalkerwaard 24e met de Porsche 365. In deze race werd gereden tegen Ferrari 250, diverse Cobra’s en D-type Jaguars, waarvan vele uit het Verenigd Koninkrijk.

zwartkops_04

De internationale deelnemers werden op Zwartkops met alle egards ontvangen. Iedereen voelde zich wederom bijzonder welkom. De Alfa Romeo Coloni van Harmen van Putten, waarin Jan Lammers reed, kreeg veel positieve aandacht van de Zuid Afrikanen. Het hoge snerpende geluid van de auto hoorde je overal bovenuit. Zodra Jan met de auto op de Paddock stond, werd hij omringd door tientallen mensen.

zwartkops_05
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet