Formule 1

Formule 1: Ferrari en Force India presenteren vreemde neus

ferrari_neus

Gisteren presenteerden Ferrari en Force India hun nieuwe bolides voor 2012. De twee bolides hebben één overeenkomstige opzienbaarlijkheid: een neus met een opstapje. Ook Caterham F1 zal volgend jaar met zo’n neus gaan rijden.

Tekst: Daan Jeuken

caterham_neus

Het verhaal van de neus
Het is natuurlijk geen toeval dat er nu al drie teams met zo’n opzienbarende neus op de proppen komen. De maximumhoogte van de voorkant van de neus is namelijk verlaagd. De achterliggende van deze veiligheidsmaatregel is dat de neus bij een botsing minder snel in de cockpit zal boren. Nabij de cockpit mag de neus weer hoger zijn. De drie teams in kwestie hebben ervoor gekozen de neus zo lang mogelijk hoog te houden en voorin een drempel in te bouwen.

Doelen
Uiteraard is het doel van Ferrari dit jaar om weer eens kampioen te worden. De Italianen wedden traditioneel op één steigerend paard: Fernando Alonso. Nummer twee Felipe Massa heeft voor dit jaar een eigen doel: weer races winnen. Zijn laatste zege stamt uit 2008, toen hij zijn thuis-GP won.

force_india_neus

Force India wil, met Paul di Resta en Nico Hülkenberg, beter presteren als afgelopen jaar. In 2011 werden ze zesde constructeur, op vier punten van Renault. De vijfde plaats is nu dus het doel. “We willen meedoen in de top vier of vijf”, verklaart teambaas Bob Fernley. “Ik denk niet dat Vijay genoegen neemt met minder dan de vijfde plaats. Maar goed dat we vorig jaar geen vijfde werden, want dan hadden we dit jaar al vierde moeten worden. Het wordt moeilijk, de strijd om de vijfde plaats wordt net zo spannend als de strijd vooraan.”

ferrari_voorkant

ferrari_schuin_voren

ferrari_boven

force_india_voor

force_india_schuin_voor

force_india_zijkant


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet