Supercar Challenge

Supercar-deelnemer kan via Sunoco Challenge in 2013 naar Daytona

120201_cssc_480
De Grand-Am Continental Sports Car Challenge, afgelopen week in het voorprogramma van de 'Rolex 24' op Daytona

De afgelopen weekeinde gehouden “50th Anniversary Rolex 24 At Daytona” vormde als altijd een van de hoogtepunten van het Amerikaanse autosportseizoen. Met Jeroen Bleekemolen, Ivo Breukers en Ronald van de Laar stonden er drie landgenoten aan de start van de lange-afstandsklassieker. De kans bestaat dat we volgend jaar een deelnemer uit de Supercar Challenge op de Daytona International Speedway in actie kunnen bewonderen, want dit seizoen biedt de Supercar Challenge (voorheen bekend met de toevoeging ‘Dutch’, maar inmiddels meer en meer internationaal) coureurs de kans om zich te kwalificeren voor de ‘Sunoco GRAND-AM 200 Challenge’. Op de winnaar wacht een spectaculaire hoofdprijs: deelname aan de Grand-Am Sports Car Challenge-race in het voorprogramma van de ‘Rolex 24’.


Tekst: René de Boer
Foto: HC Media/Ed Heuvink


In de afgelopen jaren heeft de ‘Sunoco Daytona Challenge’ zich zeer positief ontwikkeld. Via diverse kampioenschappen, waarin Sunoco-brandstof wordt gebruikt, kunnen coureurs zich via een puntensysteem kwalificeren voor een plaats als coureur in een Daytona Prototype tijdens de ‘Rolex 24’. Derek Johnston en Ross Kaiser wonnen zo hun deelname in 2010 en 2011, dit jaar was Brits F3-kampioen Felipe Nasr de gelukkige. Van alle Challenge-winnaars deed de Braziliaan het het beste: samen met zijn teamgenoten eindigde Nasr in de tweede Michael Shank Racing-Ford-Riley als derde in het algemeen klassement!

Meer klasses, meer kwalificatiemogelijkheden
Om meer coureurs de kans te geven om in Daytona te racen, introduceerde Sunoco vorig jaar de ‘Sunoco GRAND-AM 200 Challenge’, waarmee de deelname aan de Continental Series GS-klasse in de Grand-Am 200 in het voorprogramma van de ‘Rolex 24’ gewonnen kan worden. Aaron Steele won als kampioen in de Britse Formule 3-Cup afgelopen seizoen deze prijs. Vanwege een technisch defect haalde hij met de Camaro afgelopen vrijdag de finish in de Continental Tyre Sports Car Challenge-race op Daytona niet, maar het meedoen op zich was al een prachtige ervaring voor hem. “Jammer dat het zo afliep, maar ik heb in ieder geval op Daytona kunnen racen”, aldus Steele.

Nu ook via de Supercar Challenge kans op deelname in Daytona

Afgelopen jaar konden in de Britse klasses Britcar Production GTN, Production Trophy Cup, GT Cup, MSV F3 Cup, Legends 600 en Mini Challenge punten worden gescoord voor de ‘Sunoco GRAND-AM Challenge’. Voor dit jaar kunnen ook deelnemers aan de Supercar Challenge, de Italiaanse Superstars-serie en een nog nader te benoemen kampioenschap in Spanje zich inschrijven voor de ‘Sunoco GRAND-AM Challenge’, waarin punten worden toegekend op basis van de raceuitslagen met extra punten voor pole-position en de snelste raceronde. “Wie zich heeft ingeschreven, wat geen geld kost, maar wel voor de eerste race moet worden gedaan, kan punten scoren. Je kunt eventueel ook later inschrijven, maar je resultaten tellen pas mee vanaf het moment van inschrijving. Het totaal aantal punten aan het eind van het seizoen wordt dan gedeeld door het aantal verreden races, zodat iedereen gelijke kansen heeft”, verklaarde directeur Anders Hildebrand van de Anglo-American Oil Company, distributeur voor Europa en het Midden-Oosten van Sunoco racebrandstoffen, tegenover AUTOSPORT.NL in Daytona. Nadere informatie wordt binnenkort gepubliceerd, de inschrijving start ook binnen afzienbare tijd. Het seizoen in de Supercar Challenge start op 22 april in het Belgische Zolder.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet