Algemeen

Dragracing: Tom van der Wijden met 300 pk extra naar Super Pro ET

wijden_spet_01

Tom van der Wijden maakt dit seizoen de overstap naar de klasse Super Pro ET, de hoogste klasse van het Open Nederlands Kampioenschap Drag Racing. Met een 940 pk sterke 555 ci motor van de befaamde Amerikaanse motorbouwer Reher-Morrison krijgt de Step-a-Side Dragracing Chevelle er in één klap 300 pk bij en kan Van der Wijden op de kwartmijl ruim anderhalve seconde winst boeken.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings en team

Tom van der Wijden was de afgelopen twee jaar met zijn Chevelle met name actief in de klassen Pro ET en Super Street Car. “We reden al een tijdje met de 502 ci motor. Tijden van laag in de tien seconden waren daarmee het maximaal haalbare. Het chassis van de Chevelle is echter goedgekeurd voor runs van 8,5 seconden op de kwartmijl. Eigenlijk wilden we dus wat sneller. Eind vorig seizoen hebben we enkele belangrijke motoronderdelen verkocht en met een Amerikaanse motorbouwer de diverse opties doorgenomen. Stapsgewijs verbeteren bleek echter duurder dan in één keer een flinke sprong maken. Op dat moment kwam echter een compleet andere motor in beeld. Dankzij mijn al jarenlange trouwe sponsor WVB Holland bleek dit ook nog haalbaar. Zij zijn echt de drijvende kracht achter deze stap”, aldus een dolgelukkige Van der Wijden.

wijden_spet_02

Reher-Morrison
De motor is de 555 ci Reher-Morrison waarmee afgelopen jaren John Gerritsen (Chevrolet Bel Air) actief was in de klasse Super Pro ET. Leuk detail is dat de motor oorspronkelijk afkomstig is uit de Chevrolet Pick Up van Robert Joosten. “De motor levert rond de 940 pk en dat is ruim 300 pk meer dan ik tot nu toe gewend was. Het is dus een enorme stap. In plaats van lage tien seconden runs komen nu tijden van 8,8 tot 8,7 seconden binnen bereik. Daarnaast is het ook nog een betrouwbare, uitstekend onderhouden en constante motor, en juist dat is in Super Pro ET zo belangrijk”, vervolgt Van der Wijden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet