Radical Championship

Dutch Radical Championship: Priscilla Speelman richt pijlen op Radicals

speelman_thuis

De naam van Priscilla Speelman behoeft in de kartwereld geen enkele introductie. In de autosport is dat nog even anders, maar als het aan de International Superkart Series kampioene van 2011 ligt, komt daar snel verandering in. De supersnelle 22-jarige studente wil dit jaar de overstap maken naar de autosport en heeft daarbij haar pijlen gericht op deelname aan het Dutch Radical Championship.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: p.r.

Het sportjaar 2011 is met hoofdletters bijgeschreven op de lange erelijst van Priscilla Speelman. Vanaf 1997, toen de inwoonster van Roosendaal haar eerste wedstrijdmeters maakte in de kartsport, volgden de podiumklasseringen elkaar in hoog tempo op. Afgelopen jaar won Priscilla Speelman echter twee wedstrijden in de International Superkart Series, eindigde in totaal zeven keer op het podium en pakte op overtuigende wijze de Europese titel in deze extreem snelle kartklasse.

actie_kart

Dat haar talent ook internationaal wordt erkend, mag blijken uit het feit dat Priscilla Speelman werd geselecteerd door FIA Women in Motorsport en daarmee gebruik kan maken van de opleidingsfaciliteiten van het KNAF Talent First programma, het opleidingstraject voor jonge talenten van de overkoepelende Nederlandse autosportfederatie.

Voor komend seizoen heeft de kampioene een uitnodiging liggen van het Engelse Redspeed Team van John Riley. Maar inmiddels lokt ook de overstap naar de autosport en zoals het al bij zoveel rijders voor haar ging, was de snelle dame na een kennismaking met de Radical sportscar meteen verkocht. “Ik heb nu twee keer een aantal rondjes in een Radical mogen rijden en het is echt een fantastische en spectaculaire auto die qua snelheid dicht bij de superkart-ervaring ligt. Om in deze klasse te rijden zou echt een droom zijn die uitkomt”, aldus Speelman. In de voorbereiding op de overstap naar de autosport kreeg Speelman de afgelopen maanden veel hulp en adviezen van Toon van de Haterd, Cor Euser en Henk Thuis.

480_haterd_6329

Het Dutch Radical Championship beleefde vorig jaar in Nederland een meer dan geslaagd debuut. In deze titelstrijd wordt gereden met de Radical SR3 RS, een open sportscar met ruim 260 pk en een gewicht van slechts 580 kilogram. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de snelheidssensatie enorm is. Voor komend seizoen staat opnieuw een zeer interessant programma op de kalender waarbij naast Circuit Park Zandvoort ook diverse buitenlandse circuits worden aangedaan. Aangezien enkele wedstrijden ook meetellen voor de Europese Radical Masters worden daarbij startvelden van vijftig tot zestig van deze snelle sportscars verwacht.

Op basis van haar snelheid mag Priscilla Speelman in het Dutch Radical Championship meteen tot één van de serieuze kanshebbers worden gerekend. En aangezien met twee rijders op één auto kan worden gestart, behoort ook haar (momenteel nog niet bekende) teamgenoot direct tot de podiumkandidaten. Maar de kartkampioene brengt naast snelheid ook nog een flink brok technische kennis mee. Speelman is namelijk 4de jaars studente aan de TU Delft, Lucht- en Ruimtevaarttechniek en gaat als alles volgens plan verloopt haar Masteropleiding (Aerodynamics toegespitst op de autosport) volgen aan de Cranfield University in Engeland.

Priscilla Speelman (www.priscillaspeelman.nl) werd afgelopen seizoen gesteund door Van de Haterd Zand- en Cementhandel, Musko Racing Dunlop racebanden, Sirion Networks, Letterop Reklamemakers, Marcos Racing International en MSS Transport & Handelsonderneming. Voor komend seizoen is het team rond Priscilla nog driftig op zoek naar nieuwe partners die een volledig seizoen in de Radical mogelijk moeten maken.

120_sophia_logoPriscilla Speelman gaat komend jaar ook optreden als raceambassadrice voor ‘Sporten voor Sophia’. Priscilla zette zich al eerder in voor deze organisatie die door middel van sportevenementen Fundraiser is voor het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Dit jaar richt de actie zich op de kinderlongen en alle problematiek en onderzoek die hiermee gemoeid is (http://sportenvoorsophia.nl/home.aspx). Priscilla zal volgend jaar uiting geven aan deze organisatie door middel van stickers en badges op onder andere haar racemateriaal en raceoverall. Daarnaast wil ze zoveel mogelijk mensen benaderen om dit goede doel ook te ondersteunen. Hierbij valt te denken aan medecoureurs, publiek en organisaties. Uiteraard worden ook de media in dit plan betrokken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet