Algemeen

Dragracing: Aanloop naar Pomona begonnen

palmb_schumacher_2

Over drie weken gaat op Pomona met de Winternationals de NHRA Full Throttle Drag Racing Series al weer van start. In de aanloop naar het nieuwe seizoen worden momenteel de eerste officiële testritten verreden en daarbij werden meteen al snelle tijden op de klokken gezet.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: p.r. en CompetitionPlus

De nitro-klassen Top Fuel en Funny Car zijn de hele week al actief op Palm Beach International Raceway terwijl de Pro Stockers in actie kwamen op Bradenton. Snelste man op Palm Beach was Tony Schumacher met 3,761 seconden. Daarmee bleef de U.S. Army-piloot slechts een fractie verwijderd van het nationale record van Del Worsham (3,735 seconden).

palmb_langdon
Shawn Langdon

De twee nieuwe rijders van Al-Anabi Racing maakten eveneens een sterke indruk. De van Morgan Lucas Racing overgekomen Shawn Langdon bracht het met 3,784 seconden tot een voorlopige tweede tijd, terwijl Top Fuel-debutant Khalid Balooshi met 3,794 seconden de vijfde tijd liet noteren. Brandon Bernstein maakte op Palm Beach zijn eerste meters voor het team van Morgan Lucas Racing.

palmb_neff
Het nieuwe kleurenschema op de Castrol Mustang van Mike Neff

Bij de Funny Cars zette Mike Neff in de John Force Racing Ford Mustang met 4,058 seconden de voorlopig snelste tijd op de klokken. Debutante Courtney Force kwam ook al in actie met de Traxxas Mustang. Alles bij elkaar verschenen er de afgelopen dagen al 22 Top Fuelers en Funny Cars aan de start. De komende dagen wordt er op Palm Beach druk verder getest. Naast de John Force Racing Funny Cars zal Brittany Force de eerste meters maken met de allereerste Top Fuel dragster van het team.

palmb_schumacher_c
Het nieuwe cockpit-design

De meeste aandacht op Palm Beach International Raceway ging uit naar Tony Schumacher. Niet vanwege de snelle tijden van de Don Schumacher Racing-rijder maar vooral vanwege de nieuwe cockpit op zijn auto. De U.S. Army Top Fueler was voor het eerst voorzien van een compleet gesloten cockpit. Dit model is een doorontwikkeling van het vorig jaar geruime tijd gebruikte, driekwart gesloten, exemplaar. De cockpit is door Don Schumacher Racing ontwikkeld uit het oogpunt van veiligheid. Mocht dit type door de NHRA worden goedgekeurd, dan komt het model ook beschikbaar voor andere teams.

Bij de Pro Stockers trok testcoureur Richie Stevens de aandacht. Als invaller voor de van een schouderblessure herstellende Allen Johnson zette Stevens in de Dodge van de veteraan een tijd op de klokken van 6,466 seconden. Daarmee bleef Stevens onder het bestaande nationale record dat met 6,477 seconden op naam staat van Jason Line.

Met de naderende aftrap van het seizoen komen ook steeds weer wat nieuwtjes naar buiten. Bij Don Schumacher Racing heeft sponsor Aaron’s zijn belang uitgebreid en verschijnt regerend Funny Car kampioen Matt Hagan in Aaron’s kleuren op de baan. Hoofdsponsor van vorig jaar DieHard is nu subsponsor op de auto van Hagan. Jack Beckman die vorig jaar de Aaron’s kleuren verdedigde, heeft nu een Dodge in de kleuren van Valvoline NextGen.

palmb_dunn

Jim Dunn Racing heeft in Tap It Brewing Co een nieuwe hoofdsponsor gevonden en daarmee Todd Lesenko als nieuwe rijder aangetrokken. Amalie Oil verlengde het sponsorcontract met Top Fuel-piloot Terry McMillan tot eind 2013. Door de flink hogere sponsorbijdrage van Parts Plus kan Clay Millican dit jaar aan alle 23 Top Fuel-wedstrijden van de NHRA Full Throttle Drag Racing Series meedoen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet