Algemeen

Dragracing: Chris Andrews met Lucas in FIA EK

andrews_lucas_01

Chris Andrews neemt met ingang van dit seizoen de rol over van Andy Carter als vertegenwoordiger van de Lucas Oil-kleuren in het FIA Europees Top Fuel kampioenschap. De in het traditionele rood-wit-blauw van Lucas gestoken F & A Racing Top Fueler werd afgelopen weekend tijdens Autosport International in Birmingham officieel gepresenteerd.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: F & A Racing

Voor Chris Andrews gaat hiermee een droom in vervulling. Eind 2010 kocht F & A Racing, het team van Mac Forbes en vader en zoon Vince en Chris Andrews, in Amerika een complete Top Fuel dragster van Morgan Lucas Racing. Door gebrek aan de benodigde middelen bleef de auto afgelopen seizoen echter aan de kant. Na het stoppen van de al jaren door Lucas Oil gesteunde meervoudig kampioen Andy Carter, waagde Andrews de gok en nam contact op met Forrest Lucas, eigenaar van het Amerikaanse Lucas Oil en vader van Morgan Lucas. Lucas Oil is in Amerika een grote naam in het dragracen en bleek ook in Europa bij de sport betrokken te willen blijven. Daarmee was de deal snel gesloten en kon in Birmingham tijdens Autosport International de in Lucas-kleuren gestoken F & A Racing Top Fueler worden onthuld.

andrews_lucas_02
Rechts Chris Andrews

De inmiddels 29-jarige Chris Andrews maakte al op 17-jarige leeftijd zijn dragrace-debuut in de Sportman klasse, vertrok vervolgens naar Amerika waar hij voor Frank Hawley aan de slag ging en zijn Top Alcohol Funny Car en Top Alcohol Dragster licentie haalde. Na zijn terugkeer in Europa reed de Engelsman enkele Top Fuel wedstrijden, maar budgettaire problemen maakten altijd een voortijdig einde aan zijn seizoen. Als monteur was Andrews ook nog twee seizoenen werkzaam voor Lex Joon Racing. Na 2007 trok Andrews zich terug uit de sport om zich op zijn maatschappelijke carrière te concentreren en een goed onderbouwde rentree in de sport voor te bereiden. Stap één werd eind 2010 gezet met de aanschaf van een auto terwijl met het aantrekken van Lucas als partner de rentree nu definitief vorm krijgt. Omdat zowel F & A Racing als Andrews enige wedstrijden nodig zullen hebben om ervaring op te doen, ziet Andrews zichzelf dit jaar nog niet als titelkandidaat. Voor de jaren daarna is het vizier van de Engelsman echter volledig gericht op het veroveren van het FIA Europees Top Fuel kampioenschap.

andrews_lucas_03
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet