Diversen

Div: Van Asseldonk schittert in NZ Toyota Racing Series op Teretonga

Voor Hannes van Asseldonk kon het seizoen 2012 niet beter beginnen. De Nederlander won twee van de drie Toyota Racing Series wedstrijden op Teretonga nabij Invercarcargill in Nieuw Zeeland, waaronder de Nations Cup. In het verre verleden zegevierden grote namen als Jim Clark, Chris Amon en Graham Hill in de Tasman-series voor 2.5L F1-bolides.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Bruce Jenkins/TRZ Nieuw Zeeland

2012_trz_van_asseldonk_2
Van Asseldonk op een vreemde manier op weg naar de zege. Maar toch won de Nederlander!

Van Asseldonk schittert in Nieuw Zeeland
De eerste wedstrijd van de Toyota Racing Series op Invercargill dit weekend werd door Josh Hill gewonnen. Op een gegeven moment bevond Hill zich in een sandwich met aan de linkerkant Jordan King en aan de rechterkant Hannes van Asseldonk. Maar King slaagde er niet in om zijn lijn te behouden en sleepte Van Asseldonk mee de grindbak in. Hoewel beide auto’s nauwelijks schade opliepen was de wedstrijd voor beiden over. Hill kreeg daarbij de leiding in handen en won de eerste TRZ-series wedstrijd van het seizoen onder safetycar.

Voor de tweede wedstrijd had de kersverse VAR-coureur Lucas Auer de pole in handen. De wedstrijd was amper van start gegaan of de eerste deelnemer belandde al in de grindbak. Bij de herstart belandde Lucas Auer eveneens hierin en moest opgeven. Daardoor kon Van Asseldonk de leiding in handen nemen. Maar omdat de weersomstandigheden snel verslechterden was er wederom een safetycarinterventie. Uit veiligheidsredenen besloten de organisatoren de wedstrijd voortijdig te beëindigen. Nick Cassidy eindigde als tweede, gevolgd door Bruno Bonifacio.

De derde wedstrijd viel eveneens aan Van Asseldonk ten prooi, hoewel hij dit eigenlijk niet verwacht had. Onder dramatische weersomstandigheden spinde de Nederlander van de baan, maar omdat de voorgaande ronde bepalend was, werd Van Asseldonk alsnog als winnaar uitgeroepen. Van Asseldonk: “Na de eerste wedstrijd had ik niet geloofd dat ik hier terug zou komen en twee wedstrijden zou winnen. Onder dergelijke omstandigheden heb ik nog nooit geracet! Ongelofelijk!

Een opvallende verschijning in de Toyota Racing Series was de Italiaanse Superstars-rijdster Michaela Cerruti. Zij eindigde tweemaal als tiende en eenmaal als dertiende. In de tussenstand van het kampioenschap bezet Van Asseldonk de tweede plek, Cerruti de tiende. Dit jaar nemen er aan de Toyota Racing Series 20 rijders deel, waarvan 15(11 nationaliteiten) buiten Nieuw Zeeland en vijf lokale rijders.

trz_race_1
Josh Hill won de eerste wedstrijd op Teretonga.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet