Algemeen

Dragracing: Janne Ahonen start eigen Top Fuel team

ahonen_p1

Skispringen en autosport moeten iets gemeen hebben. Vorige week werden op AUTOSPORT.nl de (race)prestaties van ex-skispringer Sven Hannawald al uitgebreid belicht. Deze week haalde Janne Ahonen het nieuws. De Fin die er als enige skispringer in de geschiedenis in slaagde de Vierschanzentournee vijfmaal op zijn naam te schrijven, neemt dit jaar met een eigen Top Fuel team deel aan het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

Waar andere skispringers ervan dromen om één keer de Vierschanzentournee op hun naam te schrijven, deed Janne Ahonen dat in zijn imposante skispringcarrière maar liefst vijf keer. Al tijdens zijn skispringloopbaan was de Fin ook actief in het dragracen en behaalde diverse Scandinavische titels in de klasse Competition Eliminator. Toen Ahonen een paar jaar geleden zijn afscheid van de skispringsport bekendmaakte, was dat tevens het moment om het dragracen op Europees niveau te gaan beoefenen. Ahonen behaalde zijn Top Fuel licentie en kwam diverse keren uit voor het team van Eagle Racing met een van Rune Fjeld gehuurde auto. Omdat het skispringen bleef trekken en Ahonen zelfs een comeback maakte, kon hij door allerlei zomerse trainingsverplichtingen slechts sporadisch in actie komen en bleef een echte doorbraak in de Top Fuel klasse uit.

ahonen_bernstein
De nieuwe auto van Janne Ahonen

Eigen team
Inmiddels heeft Ahonen zich definitief uit de skispringsport teruggetrokken en werden er afgelopen maanden plannen gesmeed om de zaken rond het dragracen nu grondig aan te pakken. Met Ahonen Racing Team werd een eigen team opgericht en in december reisden Janne, zijn broer Pasi en Simo Patoharju naar Amerika waar beslag werd gelegd op de Copart Top Fuel Dragster waarmee Brandon Bernstein zesde werd in de NHRA Full Throttle Drag Racing Series. Omdat Bernstein Racing een punt achter haar activiteiten zette, kon ook een flinke voorraad reserveonderdelen worden opgekocht. Inmiddels is de volgepakte container onderweg naar Finland waarna in februari met de opbouw van de auto kan worden begonnen. Het team krijgt dit seizoen assistentie van Don Bender, het afgelopen jaar de crewchief van Brandon Bernstein.

ahonen_p2
Janne Ahonen helpt zijn zoon Miko

Zoon en broer
De activiteiten van Ahonen Racing Team blijven niet beperkt tot de inzet van Janne Ahonen in de Top Fuel klasse. Janne’s zoon Mico zal opnieuw in actie komen in de klasse Junior Dragster terwijl Janne’s broer Pasi onder de teamnaam een ‘69 Camaro in de Outlaw klasse op de baan brengt.

Bernstein naar MLR
Overigens werd deze week ook bekend dat Brandon Bernstein na het stoppen van Kenny Bernstein Racing onderdak heeft gevonden bij Morgan Lucas Racing. Bernstein verdedigt in de NHRA Full Throttle Drag Racing Series dit jaar de kleuren van Lucas Oil en MavTV terwijl een andere sponsor binnenkort bekend wordt gemaakt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet