Diversen

Diversen: Endurance racen in de puurste vorm. 50 teams aan de start!

1

Vandaag was het zover! De traditionele “Oliebollen 2-uurs race” op Circuit Park Berghem. 28 december is daarmee een vaste prik op de agenda geworden voor dit evenement. Dit jaar niet geteisterd door sneeuw, maar desondanks dat de wedstrijd gewoon doorgang vond waren de weersomstandigheden uitdagend…

Tijdens de rijdersbespreking om half twee begon het licht te regenen. Hoewel het niet doorzette tot serieuze druppels was het genoeg om voor een spekgladde baan te zorgen. Kortom; dat werd kwalificeren en starten met 50 teams op een circuit dat meer weg had van een schaatsbaan.

2

Volle bak
Met 50 (!) teams, waaronder vele ervaren wedstrijdrijders, stond er een zeer divers startveld klaar voor 2 uur raceplezier op de uitdagende Estoril configuratie van Circuit Park Berghem. Zo stonden Hugo Motorsports en IKDB aan de start, evenals voormalig Europees Kampioen Danny Bleek uitkomend voor Team RaceXpress. Het resultaat van een grote mix van aan ervaring én amateurs zorgde voor een boeiende kwalificatie. RaceXpress 2 behaalde pole position met een tijd van 1:17.984, terwijl Van Zandbeek Racing een tijd van 1:37,734 klokte. Hiermee werd nogmaals bewezen dat een Endurance wedstrijd op Circuit Park Berghem voor iedereen toegankelijk is, immers; op elke positie in het veld is een competitie aanwezig.

3

Tegen de klok van 3 uur gingen de 50 teams van start voor de 2-uur durende race. Elk team moest minimaal drie rijderswissels uitvoeren én stoppen voor een tankbeurt. Wanneer en in welke volgorde deze verplichtingen moesten plaats vinden was aan de teams zelf. Naast hard rijden kwam dus ook een stukje strategie om de hoek kijken.

Van start op een nat Circuit Park Berghem
Op een nog steeds nat circuit gingen de teams onderweg. Op weg naar de eerste bocht verliep niet alles vlekkeloos. Meerdere rijders hadden moeite om de 6,5 pk sterke KombiKarts op de baan te houden en zagen kostbare plaatsen verloren gaan. Het was in het eerste half uur glibberen en glijden, maar daardoor des te interessanter om voor de teamgenoten naast te baan te aanschouwen.

4

De baan werd met de ronde droger en dus sneller. Rondentijden gingen naar beneden, verschillen werden kleiner. De strategiekeuze werd daarom nog belangrijker om het verschil te maken.

Tegen de klok van 5 uur kwam er een eind aan de wedstrijd waar RaceXpress 2 met afstand de snelste van het veld waren. Op bijna een ronde wonnen zij voor team “De Snelle Fiep” en team “Hugo Motorsports”. Wederom lieten de door Honda aangedreven KombiKarts hun betrouwbaarheid blijken. Geen enkel team moest de wedstrijd staken met een technisch mankement.

In de prijzen..
Nadat de karts terugkeerde naar de pitstraat werden de teams ontvangen met oliebollen in de kantine van Circuit Park Berghem. Een tombola voorafgaande aan de prijsuitreiking zorgde nog meer blijere gezichten terwijl de prijzen nog moesten worden verdeeld. De top 3 ging met een beker naar huis, de overige teams ontvingen een aandenken in de vorm van een team foto en uitdraai van alle resultaten en rondentijden.

Wil jij de volgende keer zelf het ultieme gevoel van competitie ervaren? Klik hier voor het aanbod van Endurance wedstrijden in 2012.

5


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet