Boeken en DVD's

Div: Boekbesprekingen Rene de Boer - Porsche-special


Porsche_Mailander

Karl Ludvigsen: Porsche Pur – Die legendären Fotos von Rodolfo Mailander *****

We zagen dit boek al eerder dit jaar als Engelstalige uitgave onder de titel ‘Porsche by Mailander’, als vervolg op een eerdere uitgave ‘Ferrari by Mailander’, waaraan de fotograaf zelf nog meewerkte. Dat lukte bij dit werk niet meer, want Rodolfo Mailander overleed in 2008. Hij gold als een van de grote autosportfotografen van de vorige eeuw, en wie dit boek (uitgave Delius Klasing, ISBN 978-3-7688-3311-0) doorbladert, ziet direct waarom. In zijn prachtige opnamen geeft Mailander niet alleen de gebeurtenissen tijdens races en rally’s op fantastische wijze weer, maar weet hij ook de sfeer en de ontwikkelingen achter de schermen met de camera te vangen. De periode die dit boek (25 x 34 cm, 384 pagina’s, gebonden met stofomslag en in cassette) beslaat is slechts kort (1950 t/m 1955), maar de hoeveelheid foto’s en evenementen is overweldigend en de reproductie is van prachtige kwaliteit. Hilarisch: een reeks van vier foto’s waarop de nogal lijvige sportbaas van Mercedes, Alfred Neubauer, voor een regenbui probeert te schuilen in een Porsche 356 tijdens de Mille Miglia… De teksten zijn van autohistoricus Karl Ludvigsen. De eindredactie op de vertaling is helaas niet altijd even scherp (Sterling Moss moet natuurlijk Stirling zijn… ), maar de foto’s zijn fantastisch, en dat maakt dit boek tot een absolute ‘must’ voor liefhebbers. Kopen!

Porsche_Sport2011

Tim & Ulrich Upietz: Porsche Sport 2011 ****
Alweer voor de 19e keer verscheen het jaarboek Porsche Sport van Tim en Ulrich Upietz (uitgave: Gruppe C Motorsport Verlag, ISBN 978-3-928540-67-4). Het recept is bekend: in aparte hoofdstukken worden alle wedstrijdseries waarin met Porsches werd gereden, in woord en beeld belicht. Er wordt begonnen met een terugblik op de Rennsport Reunion in Laguna Seca, daarna volgen de diverse GT-kampioenschappen (van ALMS en GrandAm via ILMC tot aan ADAC GT, Belcar, Blancpain en GT Open), de Carrera World Cup, de Mobil 1 Supercup, de Carrera Cups in acht landen, GT3 Cup Challenges in elf landen of regio’s, de 24-uusraces van Daytona, Nürburgring, Le Mans, Spa, Dubai en Zolder en tenslotte tal van andere series met een hoog Duits gehalte, o.a. VLN, RCN, STT en Alpenpokal. Alles gelardeerd met talloze foto’s, uitslagen en eindstanden. De tekst is in het Duits en Engels, het is vooral een lekker bladerboek en voor degenen die er als rijder in staan ongetwijfeld iets om trots aan vrienden te laten zien. De uitvoering is als altijd uitstekend: 24 x 32 cm, 328 pagina’s, gebonden met stofomslag.

Porsche_droom

Norbert Hoogeslag/Michiel Offerman: Porsche kinderboek ***
Tenslotte een Porsche-boek voor een speciale doelgroep: in het Porsche-kinderboek wordt een verhaal verteld van hoe iemand zijn of haar droom van een eigen Porsche waarmaakt. Er zijn een jongens- en een meisjeseditie en het verhaal kan door invoeging van de naam van een kind zo worden aangepast, dat degene die het boek krijgt, zelf de hoofdrol speelt. De tekst is van autoschrijver Norbert Hoogeslag, de illustraties zijn van Michiel Offerman. De levertijd bedraagt slechts vijf werkdagen en het boekje (21 x 21 cm, hardcover, 26 pagina’s) kan worden besteld via www.porsche.nl/kinderboek. Leuk idee!Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet