Boeken en DVD's

Div: Boekbesprekingen Rene de Boer - Porsche-special

boekbespreking2011
Ook 2011 bracht voor AUTOSPORT.NL-redacteur René de Boer weer heel wat te lezen

Traditioneel presenteert AUTOSPORT.NL aan het eind van het jaar een aantal boeken, die de afgelopen 12 maanden werden gepubliceerd en die op de een of andere manier iets met de autosport te maken hebben. Vanwege de enorme hoeveelheid die op onze redactionele bureaus belandde, hebben we de boekbesprekingen onderverdeeld in gedeelte met boeken over Porsche en een gedeelte met overige boeken, dat ergens komende week verschijnt. Op verzoek van een aantal lezers kennen we bovendien een waardering aan de boeken toe, van één tot en met vijf sterren. Geheel subjectief, uiteraard, maar naar beste eer en geweten toegekend.

Tekst: René de Boer

Porsche_Orel

Frank M. Orel: The Porsche Book ****

Allereerst – letterlijk – het grootste Porsche-boek dat we dit jaar onder ogen kregen: The Porsche Book – the best Porsche images by Frank M. Orel (uitgave: Te Neues, ISBN 978-3-8327-9377-7). Een uitgave van 30 x 38 cm en 4 cm dik, zo’n 300 pagina’s op mooi dik papier. Het boek bevat nauwelijks tekst, het zijn de foto’s van Orel die de rijke Porsche-historie op diverse manieren in beeld brengen: races, rally’s, portretten, studiofoto’s, technische details, startnummers, sfeertekeningen, bijzondere situaties. Heel divers, naar elke foto blijf je lang kijken en ook bij de tweede of derde keer doorbladeren doe je telkens nieuwe ontdekkingen. Qua stijl doen veel foto’s denken aan de fotografie van het Duitse kwartaalblad ‘Ramp’, dat tot het beste op het gebied van autotijdschriften behoort. Achterin het boek is per foto wat summiere informatie te vinden in vijf talen (Engels, Duits, Frans, Russisch en Chinees). We hadden voor zo’n boek graag nog een stofomslag gezien, maar voor de rest: zeer aan te bevelen.

Porsche_911_Competition

Michael Keyser/Bill Oursler: Evolution of the Porsche 911 in Competition 1965-2010 ****
Michael Keyser racete zelf jarenlang met Porsches in de Verenigde Staten en Bill Oursler geldt als een belangrijk expert op het gebied van de racehistorie van Porsche, dus dat dit duo met een goed boek zou komen, viel te verwachten. Het resultaat, Evolution of the Porsche 911 in Competition 1965-2010 (uitgave: Autosports Marketing Associates Ltd., ISBN 978-0-9760392-9-7) stelt zeker niet teleur: mooi vierkant formaat (30x30 cm), 238 pagina’s gebonden met stofomslag, het geheel in een fraaie cassette met daarop diverse 911-derivaten in reliëf. Van de vroege activiteiten via de RS’en en RSR’s, de fabrieksturbo’s, 934 en 935, Safari-Porsches, de 959 en de 961, de GT1 en GT2 en de latere modellen GT3, GT3 Cup, GT3 Cup R tot zelfs de meest recente Hybrid komen aan bod, per hoofdstuk voorafgegaan door een korte beschrijving. Tevens is een mooie selectie van de Porsche-raceposters afgedrukt, terwijl een goede balans is gevonden tussen foto’s uit de Amerikaanse en Europese racerij, met bijvoorbeeld ook een mooie paginagrote foto van de RSR die in 2008 de 24 Uur van Dubai won. Iets meer tekst was wellicht nog aardig geweest, maar als geheel een zeer fraai boek.

Porsche_Berg

Behrend/Födisch/Nesshöver/Rossbach: Porsche Bergsport 1957-1969 ****
Dit auteursviertal kennen we al van eerdere boeken over ondermeer de Porsche-modellen 917, 908 en 718/804. Ditmaal hebben ze zich gericht op een heel specifiek onderwerp: de successen van Porsche in de heuvelklims, die in de jaren zestig bijzonder populair waren. Het boek (uitgave: Delius-Klasing, ISBN 978-3-7688-3361-5) meet 22 x 29 cm en telt 192 pagina’s, gebonden met stofomslag. Na een voorwoord van de Oostenrijkse auto(sport)historicus Martin Pfundner volgen 22 geschreven portretten van coureurs die in deze specifieke tak van sport een prominente rol speelden. Vervolgens wordt het Europees kampioenschap van 1957 tot en met 1969 per seizoen belicht, gevolgd door beschrijvingen van de wedstrijdauto’s uit die jaren. Daarbij gaat het niet alleen om Porsche, maar komen ook andere merken als Ferrari, Abarth, Maserati en Borgward aan bod, al ligt de nadruk wel op Porsche met de types 550A, 718-1500, 718 RS 60/61 en 718 W-RS Spyder, 904 GTS, Elva-Porsche, 904-8 Bergspyder, 906-8 Ollon-Villars Bergspyder, Carrera 6, 910-8 Bergspyder en 909. Interviews met Hans Herrmann en Eberhard Mahle en een uitgebreid gedeelte met de verschillende parcoursen en uitslagen ronden het geheel af.

Porsche_Zijlmans

Leon Zijlmans: 60 Jaar Porsche Historie – Kleurrijk in kaart gebracht ***
Nederlandse boeken over Porsche zijn er niet zo heel veel, dus dit boek van Leon Zijlmans (uitgave: Aprilis, ISBN 978-90-5994-274-5) verdient onze speciale aandacht. Goed, het boek kwam al in 2010 uit, maar daarvoor stellen we de grenzen van deze rubriek dan gewoon wat ruimer! Leon Zijlmans kennen we als een verzamelaar van briefkaarten met auto’s erop en dat is precies de insteek die hij koos voor dit boek, net zoals hij een aantal jaren eerder op vergelijkbare wijze de historie van DAF in kaart bracht. Het Porsche-boek (23,5 x 28 cm, 178 pagina’s, gebonden) is chronologisch ingedeeld, met daarnaast hoofdstukken over Porsche-modellen van tuningbedrijven, Porsche in de autosport en het Porsche Museum. Voor de illustratie is gebruik gemaakt van prentbriefkaarten, zowel toeristische kaarten als reclamekaarten. De reproductie van de kaarten is niet altijd even denderend: de kleuren zijn soms wat flets en de scans zijn soms vrij donker, terwijl rood af en toe wel heel erg rood is. Als geheel geven de kaarten wel een leuk tijdsbeeld.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet