GT

FIA GT1: In 2012 weer een WK-ronde op Circuit Park Zandvoort!

2011_start_race
Het spektakel van GT1-bolides volgend jaar op Circuit Park Zandvoort!

Voor het eerst sinds het eenmalige WTCC-optreden in 2007 komt er volgend jaar weer een officieel FIA-wereldkampioenschap naar Zandvoort. Op 7 oktober, waarvan we aannemen dat dat het weekeinde van de Formido Finaleraces wordt, staat ons nationale circuit op de kalender van het FIA GT1 World Championship, die gisteren naar buiten kwam en volgens verwachting vandaag officieel wordt bevestigd. Zandvoort wordt daarmee gastheer voor de voorlaatste ronde van dit kampioenschap, de finale vindt net zoals dit jaar plaats op het circuit van San Luis in Argentinië. Hoe precies het startveld eruit gaat zien, is vooralsnog onbekend, want nog steeds zijn er plannen om de huidge GT3- en GT1-auto’s samen te voegen voor het wereldkampioenschap. De GT3-auto’s zouden met diverse technische vrijheden dan een bepaalde opwaardering krijgen. Zeker is in ieder geval dat de oudere GT1-auto’s als de Corvette, die dit jaar nog met een soort van dispensatie mochten rijden, niet meer in actie zullen komen. Het huidige Europees GT3-kampioenschap blijft overigens gehandhaafd, en rijdt, naar we begrepen, tijdens hetzelfde weekeinde in oktober eveneens op Circuit Park Zandvoort.

Tekst: René de Boer
Foto: Willem J. Staat


Het seizoen 2012 van het FIA GT1-WK begint op 8 oktober in het Franse Nogaro tijdens de “Coupe des Pâques”, een evenement dat bijna net zo’n lange traditie kent als de Nederlandse Paasraces (al dan niet in combinatie met Kruidvat en Gillette). Op 22 april is de serie te gast op het circuit van Zolder in België. Daarna volgen wedstrijden op het circuit van Navarra (27 mei) en Portimao (8 juli). Op 26 augustus en 2 september zijn er twee evenementen in China, respectievelijk in Peking en Ordos, op 16 september wordt er in Moskou gereden. Zandvoort staat zoals gemeld voor 7 oktober op de kalender, gevolgd door de finale op 25 november in Argentinië. Dan is er nog één wedstrijd ‘to be announced’, waarbij we ons bijna niet kunnen voorstellen dat er geen Britse ronde wordt gehouden, dus wellicht dat Silverstone nog als alternatief opduikt.

Erik Weijers: "Mooi om weer een WK te hebben"
Erik Weijers reageert namens Circuit Park Zandvoort bijzonder enthousiast op het goede nieuws. "Het is mooi dat we na 2007 weer een WK op Zandvoort hebben. De Europese GT3-finale in oktober van dit jaar was al een mooi evenement, maar de GT1 is natuurlijk nog een stap hoger. De samenwerking met SRO, promotor van de GT-racerij, is al jarenlang bijzonder plezierig, niet in de laatste plaats ook dankzij onze gezamenlijke inspanningen voor de GT-races in Nederland, en dit is een mooie voortzetting daarvan!"


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet